Barabási Albert László lesz a Teleki Téka vendége

Szász Cs. Emese 2018. július 10., 20:03

A csíkkarcfalvi születésű világhírű tudós, Barabási Albert László lesz a marosvásárhelyi Teleki Téka Beszélő könyvek-estjeinek következő vendége.

A Behálózva című könyvének sikere után lett világhírű Barabási Albert László. Archív Fotó: Kristó Róbert

A sorozat meghívottjaival idén a másként gondolkodás különböző válfajait veszi számba Lázok Klára főkönyvtáros, és azt, hogy egyes korok különböző közösségei hogyan receptálták ezt. Július 21-én, szombaton 19 órától Barabási Albert Lászlóval próbálnak meg másként gondolkodni a Teleki Téka udvarán, régmúlt korokról, történelemről, hálózatokról, történelem- és hálózatkutatásról, és arról, hogy mindezek a szálak hogyan kapcsolódnak-kapcsolódhatnak össze a Teleki Tékában.

{A}

A világhírű tudós bukaresti, majd budapesti tanulmányai után Bostonban doktorált. 1994 óta Amerikában él, akkor az IBM-nél kezdett el foglalkozni hálózatkutatással, majd az Indiana állambeli Notre Dame Egyetem professzora volt 2007-ig. 2003-ban a Wired az év tudósának választotta, miután megírta hálózatelméleti kutatásait Behálózva című könyvében. A közérthető nyelven írt tudományos-ismeretterjesztő könyv óriási sikert aratott. Barabási utána az emberi mozgás dinamikáját és az emberi viselkedés megjósolhatóságát kutatta, erről írt könyvet Villanások címmel. Jelenleg Bostonban dolgozik a Northeastern Egyetemen és a Harvardon, illetve a Northeastern Egyetem Komplex Hálózati Kutatóközpontjának vezetője.