Felszabadítják a Poklos-patak egyik partját

Szucher Ervin 2018. július 10., 13:07

Marosvásárhely önkormányzata nem mond le a Poklos mindkét partján kialakítandó utcaszakaszok megépítéséről. Ennek érdekében elkezdte az úgynevezett talajtisztítási és tulajdonhatár-meghatározási munkálatokat a Tudor Vladimirescu utca Budai Nagy Antal és Bábolna utcák közötti szakaszán.

Visszafoglalja a város a területét Fotó: Alin Cristian/Tirgumures.ro

A polgármesteri hivatal közterület-felügyeleti szakszolgálatának munkacsoportjai zöldségágyásokat számoltak fel, kerítéseket, bódékat, tyúkketreceket dózeroltak le, a városképet rontó tákolmányokat számoltak fel mintegy harminc méteres szakaszon.

„A Poklos-patak bal partját szeretnénk felszabadítani és elérhetővé tenni, azaz a Tudor Vladimirescu utcát akarjuk kiszélesíteni a hiányzó szakasz megépítésével. A műszaki projektek elkészültek, amit engedélyezett felülvizsgálók ellenőrizték” – mondta el a polgármester tanácsadója, Claudiu Maior.

A városházának egyébként már volt egy hasonló kísérlete az említett szakaszon, akkor azonban a területet elfoglaló Predeal utcai lakók ellenállásába ütközött. Lapunk érdeklődésére Maior kifejtette, a városháza nem áll le a bontással, még akkor sem, ha egyes lakók évtizedekkel ezelőtt akár garázsokat vagy műhelyeket húztak fel a patak partjára. Mint mondta,

az érintettek jogtalanul foglalták el udvaruk hátsó részének meghosszabbításával a közterületet.

Kérdésünkre, hogy a terv megvalósítását nem gáncsolhatják-e az esetleges pereskedések, a polgármesteri tanácsadó nemmel válaszolt. „A terület jogi helyzete tiszta: a lakók törvénytelenül foglalták el a köztulajdont, ráadásul volt négy évük arra, hogy lebontsák a szintén illegális építményeiket, és telkük határával visszavonuljanak” – szögezte le Claudiu Maior.

{A}

Mihai Mureşan városházi jogász arról beszélt, hogy a polgármesteri hivatal nem akar kárt tenni egyetlen udvarban sem, ezért azt szeretné, ha az érintettek maguk látnának neki a mellékhelyiségek, illetve építkezési engedély nélkül felhúzott garázsok lebontásának. Claudiu Maior derűlátónak mutatkozott, mint mondta,

a városháza még az idén meg szeretné építeni a mintegy háromszáz méteres hiányzó útszakaszt,

mely részben tehermentesítené a város egyik legforgalmasabb részét, a Hosszú (December 1.), illetve a Predeal utca gépkocsiforgalmát. Ugyanakkor a Poklos-mentét kerékpársáv kialakítására is ideálissá tenné.