Versenyautók lepik el Udvarhelyt

Zátyi Tibor 2018. július 10., 12:46

Huszonhatodik kiírásához érkezett a Hargita Gyöngye Rali, a román ralibajnokság ötödik fordulója csütörtökön este a hivatalos megnyitóval kezdődik Székelyudvarhelyen. A rekordszámú raliversenyzőre 12 szakasz vár, 122 kilométernyi távot fognak teljesíteni.

A megnyitó- és a záróünnepséget idén is a Márton Áron téren tartják. Archív Fotó: Barabás Ákos

A szervezők minden évben megpróbálják még jobbá varázsolni a megye legnagyobb sporteseményét, különböző újításokkal és meglepetésekkel szolgálnak a rali szerelmeseinek.

Az idei ralin sem változott a géppark helye, a kocsikat továbbra is a II. Rákóczi Ferenc utca felső részében, illetve a Kossuth Lajos utcában fogják szervizelni. Itt az útlezárás csütörtökön reggel nyolc órától szombaton este tíz óráig tart.

{A}

A Shakedown is a már megszokott helyen található, azaz a Lejtő utca tetejétől a Farcád felé vezető, 33-as jelzésű községi úton fognak finomhangolni a pilóták pénteken délelőtt. Útlezárásra itt reggel 7.30-tól délután 13.30-ig kell számítani.

A verseny pénteken délután 15.28-kor az országos bajnokság leghosszabb szakaszával, a bucsini gyorssal kezdődik, összesen 28,95 kilométer (PS1) vár a mezőnyre.

Lezárják a Kossuth Lajos utcát. Idén is ott lesz a csapatok szervizállomása. Archív Fotó: Barabás Ákos

A Parajd végétől Borzont határáig tartó szakaszon 14 és 18 óra között lesz lezárva a 13B jelzésű országút. A második gyorsasági a közel 12 kilométeres libáni szakasz lesz (PS2, Gyergyóújfalu és Libán között), a 138-as jelzésű megyei úton 15 és 19 óra között kell forgalomkorlátozásra számítani. 

A rali leglátványosabb szakasza, a Székelyudvarhelyen rendezendő, Dietrich Árpádról elnevezett szuperspeciális (PS3) idén új helyszínt kapott.

A rajt a Kossuth Lajos utca felső felében lesz, az autók a Barátok temploma mellett eltérnek jobbra, aztán balra fordulnak a Petőfi Sándor utcán, majd a körforgalom következik, ahonnan a művelődési ház felé veszik az irányt. Ott visszafordulnak a raliautók, a körforgalomban megtett újabb kör után ismét megkerülik a Barátok templomát, a cél pedig a Sziget utcai körforgalomnál lesz.

Elköltöztették a szuperspeciális szakaszt. Idén a Városháza téren és körülötte zajlik a küzdelem. Archív Fotó: Pál Árpád

A szervezők azért költöztették el a rendőrség környékéről a szuperspeciális szakaszt, mert így az útlezárásokkal kevésbé lesz leterhelve a város forgalma. Az említett szakaszokon forgalomkorlátozásra pénteken 17.30 és 23 óra között kell számítani, az első autó 18.59-kor fog rajtolni.

Szombaton három-három szakaszból álló hurok vár a mezőnyre. Akárcsak tavaly, idén is egymás után fogják teljesíteni a Patakfalva, a Szentpál és a Lövéte gyorsasági szakaszokat. A környék nem lesz hermetikusan lezárva, minden átmenet között egy-egy órára megnyitják az útszakaszokat, megkönnyítvén a környéken lakók és az áthaladók számára a közlekedést.

A címvédő Bogdan Marișca. Ezúttal is rajthoz áll a Hartgita Ralin. Archív Fotó: Balázs Attila, rallyphoto.ro

Szombaton 7.30-tól 18 óráig a 131-es jelzésű megyei út Patakfalva és Szentmárton közti szakasza (6,4 km, PS4, PS7 és PS10) lesz lezárva, 8 órától 18.30-ig a 131-es jelzésű megyei út Homoródszentpál és Karácsonyfalva közti szakasza, illetve a 132-es jelzésű megyei út karácsonyfalvi szakasza (PS5, PS8 és PS11). Ugyancsak szombaton 8.30-tól 19 óráig a 29-es jelzésű községi út Lövéte és Kirulyfürdő közti szakaszát (PS6, PS9 és PS12) tartják fent a versenyzők számára.

Az előzetes elvárásokat is túllépte a benevezés, hiszen pénteken délután nyolcvankét páros fog rajthoz állni a különböző kategóriákban. Ez abszolút rekordnak számít a Hargita Gyöngye Rali történetében. Tavaly 73 páros állt rajthoz.