Döbbenet: 2,6-osról 6-osra javították az érettségiző dolgozatát

Bíró Blanka 2018. július 09., 16:50

A fellebbezések után beigazolódni látszik a háromszéki érettségiző diákok és tanáraik gyanúja, miszerint Vásárhelyen lepontozták a román dolgozataikat. Az óvást követően hatvan diáknak több mint másfél ponttal nőtt a jegye, de olyan is előfordult, hogy 3–4 ponttal kapott jobb értékelést.

Második kifüggesztés. Jócskán változtak az eredmények Háromszéken. Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

„Jogos volt az elégedetlenség, az óvások tükrében kimondhatjuk, alulértékelték a román dolgozatokat. Magyarázhatjuk ezt nagyfokú szigorral, de történhettek túlkapások, hibák, felelőtlenségek.

Olyan esetek is vannak, amikor három és fél, négy jegynyi a különbség, ezeket nehéz magyarázni”

– mondta el megkeresésünkre Kiss Imre, Kovászna megyei főtanfelügyelő. Hozzátette,

amikor 2,6-osról az óvás után 6-osra javítják a jegyet, az mindenképpen mulasztást jelez.

Például a matematika-történelem vizsgacsomag esetében 68 esetben növekedett a jegy az újrajavítás után, de csak egy esetben nagyobb a különbség másfél pontnál.

„A fellebbezés után ilyen mértékű jegynövekedés még soha nem volt” – szögezte le a főtanfelügyelő. Szerinte ilyen esetek minden évben, minden megyében előfordulnak, de nem ilyen mértékben. Minden esetet egyenként kell kivizsgálni, ez már a Maros Megyei Tanfelügyelőség feladata, mi a saját javítótanáraink munkáját elemezzük – mondta még el Kiss Imre. Hangsúlyozta,

ha bebizonyosodik, hogy a tanár tévedett, szankciókra is számíthat, eltilthatják a javítástól.

Ilyen hatalmas különbségek esetében valami mulasztás történt – véli a főtanfelügyelő –, az is előfordulhat, nem javította ki mind a két tanár a dolgozatot, hiszen megeshet, hogy egyik nem pontoz mindent egy ötoldalas román dolgozatban, ám a másiknak ezt észre kellett volna vennie. Az irodalom szubjektív, lehet, hogy szigorúbban pontozták a helyesírást, a szókincsbeli hiányosságokat, de ekkora különbségek ezzel sem magyarázhatók.

{A}

Kiss Imre rámutatott, megérti a diákok felháborodását, csalódottságát, hiszen sokan egy hétig sírtak, mert azt hitték, megbuktak románból. A fellebbezés előtti eredményhirdetéskor több diák és tanár adott hangot elégedetlenségének, sokan csalódottan tapasztalták, hogy több jeggyel kaptak gyengébbet románból, mint amire számítottak.

Olyan diákok kaptak 2-es, 3-as jegyet a román dolgozatra, akik a többi tantárgyból 9-es feletti értékelést kaptak, a négy év során jól teljesítettek, sőt a román próbaérettségin is 8–9-es osztályzatot kaptak.

Bejan András, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Gimnázium igazgatója Facebook-oldalán osztotta meg, hogy nem rágalom volt a korábbi megállapítás. „Ki lehet jelenteni a fellebbezés után, hogy Maros megye egyes román szakos tanárai nem végezték el munkájukat felkészületlenségüknek vagy rosszindulatuknak tulajdoníthatóan” – írja az iskolaigazgató. Reálisabb javítókulcs, hosszabb idő a javításra, büntetés a tévedésért, ezekről mind a döntéshozóknak kell határozniuk – véli Bejan András.

Számokban

Kovászna megyében egyébként 209 román dolgozatot óvtak meg, amelyek 80 százaléka jobb jegyet kapott, hatvan pedig másfél jegynél nagyobbat. Megyeszinten az óvások után mintegy 5 százalékkal nőtt az átmenési arány, 59,5 százalékról 64,2 százalékra. Ötvenen mentek át a fellebbezés után, akik korábban nem voltak a sikeresen vizsgázók listáján.