Összefogtak a magyar pártok, és nagyszabású tüntetésre hívnak a Bekéékre kirótt börtönbüntetés miatt

Bíró Blanka 2018. július 09., 15:58

Sepsiszentgyörgyön az MPP, az RMDSZ, az EMNP, és az EMNT vezetői hétfőn közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy július 12-én, csütörtökön 18 órától Kézdivásárhely főterén nagyszabású tüntetésre készülnek, amire közösen mozgósítanak.

Bálint József, Grüman Róbert, Kulcsár-Terza József, Sándor Krisztina és Tőke Ervin. Közös ügy Fotó: Bíró Blanka

Összefogtak az erdélyi magyar pártok, civil szervezetek, közösen állnak ki a szerintük ártatlanul elítélt Beke István és Szőcs Zoltán mellett.

Meg kell mutassuk, hogy nem félünk, a bajban összefogunk

– szögezte le Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki elnöke. Emlékeztetett, hogy két héttel ezelőtt minden román párt támogatta azt a törvénytervezetet, amely büntetné a románellenességet, szerinte

eljöhet az idő, hogy a magyar szóért, a székely zászlóért is bebörtönöznek.

Grüman Róbert az RMDSZ háromszéki ügyvezető elnöke kifejtette, aránytalan, igazságtalan ítélet született. „Székelyföldön nincsenek terroristák, az ítélettel példát akarnak statuálni, hogy leállítsák az autonómiaharcot” – mondta az ügyvezető elnök. Hasonlóképpen vélekedett Tőke Ervin az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, aki szerint a román nemzetpolitika olyan útra lépett, amelynek nem tudni, hol a vége.

El akarják érni, hogy megtorpanjunk jogaink követelésében, megfélemlítenék a fiatalokat, vezetők nélkül hagynák az erdélyi magyarságot

– mondta Tőke Ervin.

{A}

A román kormány múlt heti „pofonsorozata” után eljött az ideje az új típusú érdekérvényesítésnek, nem elég türelmesnek lennünk, ki kell mondanunk: elég volt – szögezte le Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

A Batthyáneum ügyében született kedvezőtlen döntés, a Bánffy-erdők visszaállamosítása, a Beke-ügy, Péter Ferenc tízezer eurós büntetése a székely zászló miatt, egyértelműen jelzi, hogy nem így kellene viszonyulnia a bukaresti hatalomnak egy építkezni, fejlődni akaró közösséghez

– mondta Sándor Krisztina. Bejelentette:

a csütörtöki tüntetésen Tőkés László EP-képviselő is részt vesz.

„Bekéék meggondolatlan, telefonos vicceit nem tudjuk követendő példaként állítani, de a bátorságukat igen, nem menekültek el, nem féltek, bíztak saját igazukban – mondta Bálint József a Néppárt Kovászna megyei elnöke. „Aki nem fél, úgy jöjjön csütörtökön a kézdivásárhelyi tüntetésre, mintha pénteken utána jönnének” – mondta Bálint.

A szervezők minden szinten mozgósítanak, elsősorban a kézdivásárhelyiekre, a Kézdi-székiekre, a háromszékiekre számítanak, igény szerint Sepsiszentgyörgyről, Csíkszeredából, Székelyudvarhelyről indítanak buszokat.