A sorozatos tüntető diákmúltjával vág vissza a rektor

Szucher Ervin 2018. július 09., 14:11

Az amerikai, illetve az orosz nagykövetség előtt tiltakozott a marosvásárhelyi orvosi egyetemen uralkodó magyarellenes hangulat miatt az RMOGYKE elnöke, Ádám Valérián. Közben a tanintézmény rektora, Leonard Azamfirei is visszavágott.

Nem mostanában kezdte, és minden bizonnyal nem is mostanában fejezi be a tiltakozást az RMOGYKE. Archív Fotó: Haáz Vince

Folytatta a szombatonkénti bukaresti utcai tiltakozó akcióit a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület. Az Ádám Valérián által vezetett civil szervezet két bukaresti nagykövetség elé vonult: az amerikai, illetve az orosz külképviselet épületei előtt kívánta a közvélemény és a diplomaták tudtára hozni mindazt, ami a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatával történik.

„Azt szeretnénk, hogy tudja meg Trump is, Putyin is, miként folyik a romániai magyar nyelvű oktatás fokozatos elsorvasztása. Biztos, hogy a július 16-i helsinki találkozójuk során nem erről fognak tárgyalni, de azért nem árt, ha mind az amerikai, mind az orosz külügy tiszta képet kap a magyarellenes döntésekről” – fejtette ki lapcsaládunknak Ádám Valérián. A két államfőhöz címzett levelében az RMOGYKE arra kéri őket, hogy

támogassák a romániai őshonos magyar kisebbség megmaradását elősegíteni hivatott törvények betartását, nagykövetségeiken keresztül monitorizálva azok alkalmazását.

A civil szervezet vezetője külön felhívást intézett az egyetem magyar hallgatóihoz és oktatóihoz, amelyben arra kéri őket, legalább a jövőben csatlakozzanak a tüntetéssorozathoz. Néhány nyugalmazott oktatón és egy pár diákon kívül eddig sem a tanárok, sem a hallgatók nem vettek részt az egyesület egyetlen utcai tiltakozó akcióján sem. Az egyetem magyar vezetői többször is elhatárolták magukat Ádám akciósorozatától,

sokkal inkább a párbeszédet, valamint a pereskedést tartják hatásosnak.

Ezért is a bíróságon támadták meg a MOGYE és a kizárólag román tannyelvű Petru Maior Egyetem egybeolvadásáról szóló döntést.

{A}

Leonard Azamfirei, az egyetem rektora szánalmasnak és hitelét veszített személynek nevezte Ádám Valériánt. Szerinte a nagykövetségek előtti tiltakozások legfeljebb mosolyt válthatnak ki a címzettekben. A rektor szerint a szenátus törvényesen járt el, amikor a Petru Maior Egyetemmel való fúzióról döntött, ezért az egybeolvadási folyamatot senki nem állíthatja meg. Az Agerpresnek nyilatkozó Azamfirei arra is kitért, hogy a MOGYE vezetősége betartja az oktatási törvényt, és amint a jogerős bírósági ítéletek igazolják, nem részesíti hátrányos megkülönböztetésben a magyar tagozatot.

A rektor ugyanakkor személyes ellentámadásba lendült fiatalabb orvos kollégája ellen, emlékeztetve Ádám Valériánt, hogy miután tanárai megbuktatták és kizárták az egyetemről, a MOGYE vezetősége baráti jobbot nyújtott neki, és visszafogadta.

„Mi több, emlékszem, hogy a visszairatkozási kérelmében Ádám Valérián úr leszögezte, hogy bánja mindazt, amit az idők során tett az egyetem ellen. Megígérte, hogy a jövőben egyéb prioritásai lesznek, és lemondott az egyesületbeli tagságáról” – vágott vissza az RMOGYKE elnökének a rektor.