Lövétén minden adott volt a bajnoki címhez

Zátyi Tibor 2018. július 09., 09:32

Közösségi összefogás, erős csapategység, gólerős támadók, a tapasztalat és a fiatal lendület jó egyvelege – ezek mind közrejátszottak a Lövétei Egyesülés elsőségében a nemrég lejárt Udvarhely körzeti labdarúgó-bajnokság A csoportjában.

A lövéteieknél minden játékos tudta, hogy mi a feladata. Ez a siker egyik kulcsa. Archív Fotó: Veres Nándor

A Lövétei Egyesülés szinte végig kiegyensúlyozott játékkal nyerte meg az A csoportot. Már régóta vadássza az első helyet, tavaly harmadik, két évvel ezelőtt pedig a második helyen zárt az 5. Ligában. Az utóbbi öt évben háromszor nyerte meg a hagyományos teremtornát.

Nem titok a siker kulcsa, a csapat egyik vezetője, egyben házi gólkirálya, Demeter Emil szerint az volt a legfontosabb, hogy Lövétét elkerülte a körzeti bajnokság „betegsége”.

{K1}

„A csapat magja, az a 8–9 ember folyamatosan együtt volt. Eddig mindig az történt, hogy a fontos játékosaink tavasszal elmentek külföldre dolgozni, alig maradtunk páran, elfogytunk, úgy pedig nem lehet bajnokságot nyerni. Ősszel megegyeztünk, hogy ha a téli szünetben is harcban leszünk az első helyért, akkor minden meccsre hazajönnek a Kolozsváron, Marosvásárhelyen vagy akár Magyarországon élő játékosok” – mesélte Demeter Emil.

Lövéte a szezon első felében öt hazai meccséből hármat is elveszített, kikapott Farkaslakától, majd a Székelyudvarhelyi Sportingtól és Felsőboldogfalvától is.

„A kisiklás miatt el is ment a kedve a társaságnak, de a folytatás nagyon jól sikerült, egymás után öt győzelem következett, a téli szünetben egy pontra voltunk az első helytől. Így lett értelme a tavaszi folytatásnak, a keret pedig egyben maradt” – tette hozzá.

{A}

Végy egy jó kapust...

A csapat egyik erőssége Szécsi János volt, aki Magyarországról költözött Lövétére. „Végre került egy olyan kapus, aki minden meccsen tudott védeni. Az előző szezonokban szinte mindig cserélgetni kellett a kapust, ez folyamatosan gondot okozott nekünk. Magyarországi tapasztalata nagyon jól jött, adott egy biztonságot az egész csapatnak.

A másik nagy erősségünk az volt, hogy a fiatal játékosok nagyon jól beilleszkedtek.

Míg más együtteseknél a juniorok visszahúzták a teljesítményt, nálunk még hozzá is tudtak tenni. Továbbá nem voltak konfliktusok a keretben, mindenki tudta, mi a dolga, és azt el is végezte. Nagyon jó volt a csapategység” – folytatta Demeter.

Nem akarnak hatot kapni

A folytatás is szinte kőbe van vésve, Lövéte nem iratkozik be a megyei bajnokságba, marad az Udvarhely körzeti A csoportjában. „Eljött az idő a generációváltásra is, hiszen sok az ügyes fiatal játékos. Az öreg játékosok, akik már 10–15 éve Lövétén fociznak, régóta arra vártak, hogy végre bajnokok legyenek és átadhassák a stafétát, az idősebbek sem akarnak minden hét végén játszani.

A következő szezonra fiatal csapatunk lesz, nem a címvédés lesz a célkitűzésünk, hanem az, hogy az első ötben végezzünk.

Ennek tükrében pedig elképzelhetetlen a megyei bajnokság. Csapaton belül sem volt téma a 4. Liga, hiszen semmi vonzó nincs abban, hogy leutazzunk Keresztúrra és kapjunk egy hatost. A mi szempontjainkból sokkal jobb meccsek vannak az A csoportban, és a színvonal is megfelel nekünk” – vázolta a terveket.

A távolabb élők is hazamentek a focimeccsekre. Archív Fotó: Veres Nándor

A jó eredmények a szurkolók kedvét is meghozták. „A hazai meccseken általában 70–80 néző volt kíváncsi ránk, volt olyan találkozó is, amikor százötvenen voltak kint. Míg régebben csak pár szurkoló kísérte el idegenbe a csapatot, a nemrég lejárt bajnokságban 20–25-en is autóba ültek, hogy a kiszállásokon is tudjanak nekünk szorítani” – zárta a beszélgetést Demeter Emil.

Lövéte tizenkilenc győzelemmel, három döntetlennel és négy vereséggel zárta a szezont, előnye úgy volt hat pont a második Székelyudvarhelyi Sportinggal szemben, hogy mindkét egymás elleni mérkőzésen kikapott.

Ennél szorosabb volt a házi gólkirályi címért folytatott harc, hiszen Demeter Emil 14, Fórika Zsolt 13, míg Szász Lajos 12 találattal vette ki részét a csapat sikeréből.

A bajnok Lövétei Egyesülés kerete: Fazakas Attila, Egyed Zsolt, Györgypál Lajos, Fazakas József, Demeter Emil, Szécsi János, Demeter László, Szász Lajos, Márton Örs, Demeter Alfréd, Sorin Busuioc, Török Alfréd, Kelemen Emil, Kelemen Krisztián, Lázár Hunor, Lázár Hunor II., Pál Sándor, Szász Ottó, Sije Ferenc (csapatkapitány), György Levente, György István, Fórika Zsolt, Péter Szabolcs Attila, Alin Busuioc, Fazakas Ákos. Csapatvezetők: Török Alfréd, Trinfuj László.