Be sem fejezték a helyreállítást, újabb áradás fenyegeti a háromszékieket

Bíró Blanka 2018. július 08., 20:33

Megerősítették a Tatrang átszakadt gátját, az elmúlt napokban folyamatosan működtették a nagy teljesítményű szivattyúkat, ám Kökösbácsteleken egy ház még mindig vízben áll, három személy nem tudott hazatérni, rokonoknál találtak menedéket.

Fotó: Kovászna megyei tűzoltóság

Miközben az elmúlt hétvégi áradás okozta károk elhárításán és felmérésén dolgoznak, miközben újabb károkat okoz az esőzés. Vasárnapra virradóra a háromszéki Nyáras faluban

350 háztartás maradt áram nélkül, az éjszakai felhőszakadás miatt, a Nyáras patak kilépett a medréből, a víz az udvarokba is befolyt.

{K1}

A szolgáltató szakemberei dolgoznak a hiba elhárításán – tájékoztatott Marius Tolvaj a katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője.

Fotó: Kovászna megyei tűzoltóság

Közben megtörtént kárfelmérés is, az infrastruktúra és a közhasznú intézmények helyreállítására a prefektúra és Kovászna Megye Tanácsa

13,8 millió lejt igényel a kormány tartalékalapjából.

Fotó: Kovászna megyei tűzoltóság

Összesítik a lakosságot ért károkat is, hogy ők is megkaphassák a kárpótlást. A prefektúra közleménye arról tájékoztat, hogy a közegészségügyi hatóság fertőtlenítő szereket vitt az elárasztott térségekbe, és megmutatták a lakóknak, hogy miként használhatják a kutakat.

Szombaton Ioan Deneş víz- és erdőgazdálkodási miniszter látogatott az árvíz-sújtotta Kovászna megyei településekre, kérte a a román vízügyi igazgatóság (ANAR) szakembereit, tartsák állandó megfigyelés alatt a vízfolyások helyzetét, az előrejelzések szerint ugyanis a napokban ismét jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani több megyében, köztük Kovászna megyében is.

Fotó: Kovászna megyei tűzoltóság