Újabb büntetőpárbaj, elődöntős Horvátország, kiestek az oroszok

Székelyhon 2018. július 08., 00:09

Húsz év szünet után ismét bejutott a labdarúgó-világbajnokság elődöntőjébe Horvátország, az oroszországi torna utolsó negyeddöntőjében büntetőkkel ejtette ki a házigazda együttest.

Fotó: Agerpres/AP/Rebecca Blackwell

Az első félidőben a horvátok diktálták az iramot, ám az első gólt mégis a hazaiak szerezték, Gyenyisz Cserisev nagyszerű, ballal eleresztett lövése csapódott a jobb felső sarokba. Sokat nem kellett várni a válaszra, Mario Mandzukic nagyszerű beadását Andrej Kramaric fejelte a hálóba, így 1–1-nél jött a szünet.

A második félidőben is a horvátok birtokolták többet a labdát, sokkal többet is passzoltak, ám

fölényük nem csúcsosodott ki igazán nagy helyzetben.

A rengeteget szaladó oroszok főleg ellentámadásra rendezkedtek be, gólt viszont nem lőttek ők sem, így következhetett a hosszabbítás.

Mindkét együttes büntetőkkel jutott tovább az előző körből, az oroszok a spanyolokat, míg a horvátok a dánokat ejtették ki tizenegyesekkel, így

felvetődött a kérdés, melyik csapat bírja fizikálisan jobban a fél órányi ráadást.

Az oroszok továbbra is átengedték a horvátoknak a kezdeményezést, akik köszönték szépen, és Domagoj Vida fejesgóljával előnybe kerültek. A házigazda csapat pedig nem adta fel,

magasabb fokozatba kapcsolt és sikerült is egyenlítenie a honosított Mario Fernandes révén.

Így jöhettek a 11-esek, a hazaiaktól Szmolov és Fernandes is kihagyta, míg a horvátoknál csak Kovacic, a továbbjutást eldöntő tizenegyest pedig – akárcsak a dánok ellen – Rakitic lőtte a hálóba, a párbajt a horvátok nyerték 4–3-ra.

Horvátország az 1998-as harmadik hely után története során másodszor szerepelhet a legjobb négy között. A szerdai, moszkvai elődöntőben az angolokkal találkoznak. A másik ágon, kedden francia–belga elődöntő lesz.

Labdarúgó-világbajnokság, negyeddöntő:
Horvátország–Oroszország 2–2 (1–1, 1–1, 2–1), tizenegyesekkel: 4–3
Szocsi, 44 287 néző, vezette: Sandro Ricci (brazil).
Gólszerzők: Kramaric (39.), Vida (101.), illetve Cserisev (31.), Fernandes (115.)
Sárga lap: Lovren (35.), Strinic (38.), Vida (103.), Pivaric (112.) illetve Gazinszkij (109.)
Horvátország: Danijel Subasic – Sime Vrsaljko (Vedran Corluka, 97.), Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinic (Josip Pivaric, 74.) – Ivan Rakitic, Luka Modric – Ante Rebic, Andrej Kramaric (Mateo Kovacic, 88.), Ivan Perisic (Marcelo Brozovic, 63.) – Mario Mandzukic.
Oroszország: Igor Akinfejev – Mario Fernandes, Ilja Kutepov, Szergej Ignasevics, Fjodor Kudrjasov – Alekszandr Szamedov (Alekszandr Erohin, 54.), Roman Zobnyin, Daler Kuzjajev, Gyenyisz Cserisev (Fjodor Szmolov, 67.) – Artyom Dzjuba (Jurij Gazinszkij, 79.), Alekszandr Golovin (Alan Dzagojev, 102.).

Korábban:
Belgium–Brazília 2–1 (2–0)
Uruguay–Franciaország 2–0 (1–0)
Anglia–Svédország 2–0 (1–0)

Az elődöntőben:
kedden 21 órától Franciaország–Belgium
szerdán 21 órától Horvátország–Anglia