„Ez egy jogi köntösbe öltöztetett magyarellenes támadás” – igazságot követeltek Bekéék ügyében

Bíró Blanka 2018. július 07., 22:09

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélt erdélyi aktivistáinak szabadon bocsátásáért gyűltek össze tiltakozók szombaton a kézdivásárhelyi Gábor Áron-szobornál.

Fotó: Bíró Blanka

„Öt év a semmiért: ez egy felháborító, jogi köntösbe öltöztetett székely- és magyarellenes támadás és provokáció, az európai jogállami elvek teljes sárba tiprása” – szögezte le beszédében Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője. Szerinte

Beke István és Szőcs Zoltán ügye már túlmutat a személyes sorsukon, rajtuk keresztül akarnak példát statuálni az erdélyi önrendelkezési mozgalom ellen.

Hozzátette, a magyar kormány illetékesei jelenleg kiemelten foglalkoznak az üggyel, és „várhatóan nem hagyják magára két, egyébként magyar állampolgárságú derék székelyt”. Kifejtette, jogi úton két fronton is dolgoznak:

  • a védelem a rendkívüli jogorvoslatot kéri;
  • előkészítik az Emberi Jogok Európai Bíróságához intézendő sürgősségi kérelmet.

Fotó: Bíró Blanka

Az ügyvéd szerint mindkét eljárás a jogerős ítélet megsemmisítését eredményezheti, ugyanakkor az amnesztia igénybevételét sem tartják kizártnak. Kifejtette, a kötelező uniós normának minősülő kerethatározat szerinti terrorcselekménnyé minősítés legalapvetőbb feltételei ebben az esetben hiányoznak, mivel a vád szerinti előkészületi cselekmények, eszközök alkalmatlanok bármilyen károsításra, illetve ezáltal a lakosság komoly megfélemlítésére. Ugyanakkor rámutatott,

a két elítélt a nemzetközi jogi standardok szerint egyértelműen politikai fogolynak minősül,

hiszen „nemzetközi jog politikai fogolynak azon személyeket tekinti, akik politikai okból, politikai nézeteik, világnézetük, vagy valamely, adott politikai helyzetben jelentőséggel bíró csoporthoz való tartozásuk miatt börtönbüntetést kaptak egy olyan eljárásban, amelyben sérülnek a tisztességes eljáráshoz és védekezéshez fűződő jogok, illetve az állam saját anyagi és eljárási jogszabályait sem tartja be”.

{A}

Kulcsár Terza József képviselő, a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki elnöke összefogásra szólított fel, mert mint mondta,

ma két barátunkat vitték el, holnap tízet, aztán százat, de mindenkit nem tudnak elvinni.

Sorbán Attila Örs, az Erdélyi Magyar ifjak (EMI) elnöke arról beszélt, hogy ha nem tudjuk megvédeni magunkat, ne csodálkozzunk, hogy elhurcolják barátainkat. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke felszólalásában kifejtette, a magyarokkal kapcsolatos döntésekben a döntő szót mindig a román titkosszolgálat által irányított párhuzamos hatalom mondja ki.

Politikai döntés, ítélet született, a megfélemlítés szándékával

– mondta Izsák Balázs.

Fotó: Bíró Blanka

Végül Beke Csilla, Beke István felesége szólalt fel, idézte férjének az utolsó tárgyaláson elhangzott szavait, aki arról beszélt, hogy a két és fél év alatt folyamatosan kiállt ártatlansága mellett, az ügyészség, a védett tanú félrevezette a bíróságot, védelmére egyetlen bizonyítékot sem mutattak be. „Elvettek az életünkből tizenegy hónapot, pokollá tették az életünket, teljes felmentést kérek, a nevem, a becsületem helyreállítását” – idézte Beke Istvánt a felesége.

A HVIM július 11-én 18 órától a budapesti román nagykövetség előtt szervez tiltakozó megmozdulást.

Fotó: Bíró Blanka

{K1}

Indoklásra várva

Az indoklást várják, hogy a védelem kidolgozhassa a rendkívüli jogorvoslatot, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat által biztosított ügyvéd pedig minél hamarabb előkészíti az Emberi Jogok Európai Bíróságához intézendő sürgősségi kérelmet – mondta el lapunknak Beke Csilla. Kérdésünkre kifejtette, a kegyelmi kérvény benyújtását is fontolóra veszik, egyelőre azt várják, hogy milyen eredménnyel zárul az erdélyi magyar pártok és civil szervezetek közötti egyeztetés. Beke Csilla elmondta, beszélt a férjével, a feketehalmi börtönben „viszonylag civilizált” körülmények vannak, ahhoz képest, amit két évvel ezelőtt Bukarestben megtapasztaltak. A kilencágyas cellában jelenleg öten vannak.