Népzenére pörögtek a szoknyák Csíkszereda főterén

Székelyhon 2018. július 07., 12:10

Az Ezer Székely Leány Napjára Csíkszék és Székelyföld több pontjáról érkezett, népviseletbe öltözött leányok és legények, fiatalok és idősek töltötték meg a csíkszeredai Szabadság teret szombat délelőtt.

Több csíkszéki településről is szekerekkel, illetve lóháton vonultak fel a csíkszeredai Szabadság térre Fotó: Albert Orsolya

A főtér megyeháza felőli oldalán felsorakozó huszárok előtt köszöntötték a szervezők a jelenlévőket, majd körtánc kezdődött, a megyei önkormányzat és a város elöljárói együtt ropták a résztvevőkkel.

Fotó: Albert Orsolya

Fotó: Albert Orsolya

Fotó: Albert Orsolya

Fotó: Albert Orsolya

Fotó: Albert Orsolya

A közös táncot követően a megjelentek szekerekkel felvonultak Csíksomlyóra, ahol a kegytemplomban 11 órától szentmise kezdődött. A rendezvény helyszínén, a csíksomlyói nyeregben az ünnepi köszöntőbeszédek 13 órakor hangzanak el.

14 órakor a Bekecs, 16 órakor a Hargita együttes lép fel, a két előadás között hagyományőrző néptánccsoportok tartanak előadásokat. 27 csoport mutatkozik be − Csíkból, Borszékről, Maros megyéből, Tolna megyéből, a rendezvénynek 780 színpadi fellépője lesz.

16.30 órakor lesz a közös játék és tánc, majd 17 órakor a népviseletben lévők csoportképét készítik el. Idén is lesz népviseletmustra, 13 és 16 óra között lehet megmutatni az értékes viseleteket.