Színes mezőgazdaság Borzsovában

Kömény Kamilla 2018. július 18., 13:26

Érdemes megkeresni a piaci rést, megpróbálni az elterjedtebb kultúrák mellett valami rendhagyóbbat is termeszteni − véli Török Jenő csíkborzsovai gazda, aki körbevezetett családi gazdaságukban. Ők a pityóka és búza mellett mustármagot, zöldségeket és ribizlit is termelnek.

Török Jenő családi gazdaságát mutatja. Kevesebbet kötött a pityóka, de jól meg fogja növelni a gumókat Fotó: Pinti Attila

Az elmúlt hónapok változó időjárása mikor jobban, mikor kevésbé kedvezett a mezőgazdálkodóknak. Annak érdekében, hogy a mezőgazdasági kultúrák jelenlegi állapotáról tájékozódjunk, Török Jenő csíkborzsovai családi gazdaságában vezetett körbe a múlt héten. A Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője először egy másfél hektáros, mustárral bevetett parcellához vezetett, ahol szemügyre véve a növényeket elmondta, idén nem nőtt olyan magasra a vetés, mint első évben, és ez nem is jelent problémát. Ugyanis ha túl magasra nő a növény, nem ágazik el annyira, és kevesebb lesz a termés.

Azt is megtudtuk, hogy a száraz tavasz miatt áprilisban már-már azt hitték, hogy a négy parcellán vetett 6,2 hektárnyi mustárból nem lesz használható termés. Emiatt mintegy felét újravetették, így mostanra már változott a helyzet, szép termésre számítanak a jelenleg javában virágzó növényből.

Mustármag mint főkultúra

Arra is kitért a szakember, hogy 10 éve még 14–15 hektáron termesztettek pityókát, mostanra azt 6,5 hektárra csökkentették ‒ a valamikor másodvetésként használt mustárt ugyanis hat éve főkultúraként is alkalmazni kezdték. A mustárt, amellett hogy nagyon jótékony vetésforgóban használni, értékesíteni is könnyedén tudják ‒ eddig elsősorban csíki gazdáknak adták el, akik szintén másodvetésként, zöldítésnek használták. Idén viszont a várható termésmennyiség miatt már feldolgozóknak is adniuk kell a magokból. Kiemelte,

tavaly olyan szerencsés évük volt, hogy a mezőgazdasági termények közül a mustármagokból származott az első bevételük

‒ két hét alatt eladták a teljes termést, míg a burgonya- és búzatermés jelentős része még novemberben is a raktárukban volt.

A mustár nemcsak jótékony a vetésforgóban, de értékesíteni is könnyedén lehet Fotó: Pinti Attila

Kevesebbet kötött a pityóka

Ennek ellenére Török Jenő állítja, az „első szerelem”, azaz a pityóka maradt továbbra is legfőbb kultúrájuk. Így továbbautóztunk egyik 2,5 hektáros pityókaföldjükhöz, ahol magasra nőtt, bellarosa fajtájú pityóka látványa fogadott. Mint megtudtuk, nem ez a legérzékenyebb fajta, így a háromszori permetezés elég volt ahhoz, hogy ne viselje meg az elmúlt hetek időjárása. Azt is kifejtette az intézményvezető, hogy

a pityóka amiatt bírta jól a tavaszi szárazságot, mert a vetőmagból kapott kellő nedvességet a növény,

így kevesebbet kötött, de azokat jól meg fogja növelni. Ez az eladhatóság szempontjából pozitív, piacosabbak ugyanis a szép nagyra nőtt pityókák kisebb társaikhoz képest. Az utóbbi hetek csapadékos időjárása pedig amiatt nem tett kárt a felkeresett parcellában, mert köves a földje, ami könnyebben elvezeti az egyszerre lezúduló csapadékmennyiséget. Ugyanez a tulajdonság szárazság esetén viszont hátrányt jelent.

Lehetőség a zöldségekben

A családi gazdaságban hat éve termesztett mustár, a négy éve telepített ribizlis mellett idén 2–2 áron a hagyma- és sárgarépatermesztést is kipróbálják Török Jenő sógoráék. Noha ebből nem számítanak jelentős jövedelemre, igyekeznek valami újdonsággal is piacra lépni a mindenki által termesztett kultúrák mellett ‒ igaz, az ideire még kísérleti évként tekintenek.

Meg kell ugyanis keresni azokat a piaci réseket, lehetőségeket, amelyekkel könnyebben lehet boldogulni

‒ véli a borzsovai gazda, aki szerint az utóbbi három évben egyre nehezebbé vált a burgonya értékesítése.

{A}

Közben megérkeztünk a mezőn lévő zöldségeshez, ahol rendezett sorokban nemcsak hagyma és sárgarépa található, hanem paszuly és paradicsom is. Mint megtudtuk, vegyszerezés nélkül, kézi erővel művelik, gondozzák a zöldségest, amit bárki megtehetne saját kertjében is, nem föltétlen az anyagiak, hanem a házilag termesztett zöldségek adta élmény miatt. Szemmel láthatóan jó termés várható a zöldségektől, mindegyik szépen fejlett ‒ ehhez a jó föld is hozzájárul ‒ jegyezte meg Török Jenő.

Az időjárási viszonyok miatt egyenlőtlenül érik a ribizli Fotó: Pinti Attila

Másfél kiló ribizli tövenként

A zöldséges után a 25 áras ribizlisüket is megmutatta az igazgató, a cserjéken sűrű fürtökben sötétlettek a nagy szemű ribizlibogyók, habár egyelőre még nem mindegyik szem van beérve. Éppen ezért a szüretet is csak jövő hét elejére tervezik, tövenként 1–1,5 kilogramm termésre számítanak.

A gyümölcsösben a feketeribizlik mellett egy-egy tő pirosribizli, egres, gojibogyó, berkenye és kamcsatkai mézbogyó is helyet kapott ‒ ezek közül az első kettő már beérett, utóbbiakra még várni kell.

Az időjárás miatt a korábbi évekhez képest valamivel több munka volt a ribizlisben: mivel kora fajták, tavasszal öntözniük kellett a száraz időszak során. Emellett az esőzések miatt 3–4-szer is meg kellett gyomlálniuk a bokrok tövét, ugyanis a mulcson keresztül is felnőttek a gyomok. A sok fürt alatt lehajlott ágakat pedig alá kellett támasztaniuk, hogy a bokrok tövében ne alakuljon ki egészségtelen mikroklíma. Szintén az időjárás az oka, hogy idén egyenlőtlen az érés.

A tavalyi ribizlitermést anélkül tudták értékesíteni, hogy a termést raktárukba kellett volna szállítaniuk, egyharmadát Szedd magad! akció keretében vásárolták fel, kétharmadát pedig leszedésük után vitték el, egy kevésből pedig szörpöt, illetve bort készítettek. Idén is számítanak arra, hogy lesznek, akik maguk szednék le a felhasználni kívánt termést, a többire pedig felvásárlókat keresnek.