Tehetetlenek a lakók a sok macskát tartó szomszédjukkal szemben

Barabás Hajnal 2018. július 06., 11:08

Évek óta szenvednek a macskaürülék bűzétől a csíkszeredai Penge tömbházként ismert toronyház lakói. Az egyik szomszéd ugyanis sok macskát tart a lakásában, és hiába tiltakoztak a lakók ellene, hiába szólította fel a lakószövetség, hogy vigye el az állatokat, az idős asszony rá se hederített.

Macska a teraszon. Többen is vannak Fotó: Gecse Noémi

Gráncsa Matild, a városközponti Transzilvánia X lakástulajdonosi társulás elnöke meghívására lapcsaládunk munkatársai is részt vettek azon a lakossági gyűlésen, amelyet csütörtökön tartottak a Majláth Gusztáv Károly tér egyik tömbházában, a „macskás néni” első emeleti lakása előtt. Egy héttel ezelőtt ugyanis a lakószövetség elnöke személyesen szólította fel a macskák gazdáját arra, – immáron többedszerre – , hogy ne tartson a lakásában sok macskát, mert zavarja azok ürülékének bűze a szomszédokat.

Egy hét haladékot adtunk neki, de nem történt semmi, most pedig hiába kopogtatunk, nem nyitja ki az ajtót

– mondta Gráncsa Matild. Vele együtt 12 lakó gyűlt össze a lépcsőházban, akik egymás szavába vágva panaszolták, hogy milyen tarthatatlan a helyzet, és mennyire

elegük van a bűzből, a macskaürülékből.

Erről az esetről egyébként 2016 nyarán is beszámoltunk, a lakók szerint azóta egy fikarcnyit sem javult a helyzet.

{K1}

Állattartás felelősséggel

„Nem tudok a teraszra kiülni, mert elviselhetlen a szag, ami fölfelé áramlik a lakásából” – jegyezte meg az egyik idős asszony, aki éppen az érintett szomszédja fölött lakik egy emelettel. Mások  elmondták, folyamatosan nyitva kell tartani a lépcsőház ablakait, másképp nem lehet bírni a terjengő bűzt. Azt is nehezményezték, hogy most a párzási időszakban egész éjjel nyávognak a macskák, emiatt nem tudnak pihenni.

Senki sem tudja pontosan, hány macskát tart a néni.

Volt, aki hatot látott a teraszán mászkálni, mások 8–10-et is. „Szeretjük az állatokat, nem a macskákkal van bajunk, hanem azzal, hogy egy minimális feltételnek meg kell felelni, ha lakóközösségben kisállatokat szeretnénk tartani. Legyen egy macskája, amelyet tisztán tart, és ne 13, amelyek után nem tud rendet tartani” – fűzte hozzá véleményét a lakószövetség elnöke. A lakástulajdonosi társulás egyébként több alkalommal fordult a csíkszeredai városházához segítségért, aláírásokat is gyűjtöttek a lakóktól, hogy nem egyeznek bele a macskatartásba. A polgármesteri hivatal válaszaiban pedig arról tájékoztatta őket, hogy bírságot szabott ki szabálytalan kisállattartásért.

{A}

A lakószövetség próbálkozásai a helyzet megoldására mindeddig eredménytelennek bizonyultak, úgy érzik, magukra maradtak a problémájukkal. „Kérjük a hatóságok segítségét, mert tehetetlenek vagyunk” – fogalmazták meg kérésüket a lakók.

Bírságot szabtak ki

Veres Csaba, a csíkszeredai polgármesteri hivatal városellenőrzési és kényszervégrehajtó osztályának vezetője megkeresésünkre elmondta, az eset kapcsán három alkalommal is rótt ki bírságot az említett lakóra a városháza, először 600 lej, majd 1000 lej, legutóbb pedig 1200 lej büntetést.

Többet nem tehet a polgármesteri hivatal

– nyomatékosította az osztályvezető. A csíkszeredai önkormányzat 2005-ből származó 141-es számú határozata szerint jártak el, amely kimondja, hogy a kisállattartáshoz a tömbházakban szükséges a szomszédok beleegyezése, csak egy állatot lehet tartani, és csak úgy, hogy ne zavarja a lakókat.

Panaszkodnak a macsakürülék bűzére a lakók. Gyűlés a gazdi lakása előtt Fotó: Barabás Hajnal

Nem mehetnek be a lakásba

Az ügyben megkerestük a Tar Gyöngyit, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetőjét, aki kifejtette, hogy nem mehetnek be senkinek a lakására, csak abban az esetben, ha járványtani veszély áll fenn. Azaz, az intézményüknek nem hatásköre ebben az ügyben eljárni. Az egészségügyi kockázatokról érdeklődve elmondta, minden állat tartása jelenthet egészségügyi kockázatot, ha nem takarítanak utánuk.

Szintén nem tehet semmit a probléma megoldására a Hargita Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság sem. Ladó Zsolt, az intézmény vezetője elmondta, nem léphetnek be ők sem senki lakásába, úgy véli, erre a helyzetre a lakóközösségnek kell megoldást találnia.