Az Olt medrében találták meg az eltűnt balánbányai kisfiú holttestét

Iszlai Katalin 2018. július 05., 16:59

Holtan találták meg a hétfőn eltűnt balánbányai kisfiút csütörtökön Csíkszentdomokos határában. A felkutatására szervezett átfogó akcióba több mint száz szakember mellett számos önkéntes is bekapcsolódott. A keresés során keresőkutyákat is bevetettek.

Nom, a keresőkutya és oktatója, Alin Pascu is kivette a részét a kutatásból Fotó: Pinti Attila

Bár a hétfőn eltűnt hatéves Manoilă Ciprian Costelt korábban is nagy erőkkel keresték a Hargita megyei rendőrök, csendőrök, tűzoltók és önkéntesek, a gyermeket csütörtökig nem találták meg. Ezért a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság kiterjesztett keresést indított Balánbányáról a reggeli órákban: egy több mint százfős, rendőrökből, csendőrökből, tűzoltókból, hegyi csendőrökből, katonákból, erdészekből, hegyimentőkből és helyi önkéntesekből álló csapat a városban, a környékbeli erdőkben és az Olt-folyóban kereste a kisfiút.

{K1}

Mint a balánbányai rendőrkapitányság előtt Gheorghe Filiptől, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől megtudtuk,

a keresést több kisebb csoport koncentrikus körökre felosztott területeken folytatta.

A város közvetlen közelében és az erdő szélén a 61-es hegyivadász dandár katonái, kissé kintebb, az erdős területeken az erdészek, a várostól legmesszebb lévő, nehezen megközelíthető területeken pedig Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata irányításával zajlott a keresés.

Fotó: Pinti Attila

{A}

A kisfiút Balánbánya elhagyott épületeiben, az egykori bánya romjainál, sáncokban, árkokban és pincékben is keresték, ezzel párhuzamosan pedig a Hargita megyei tűzoltóság az Olt-folyó vizében kutatott utána gumicsónak segítségével. Az akció során

több keresőkutyát is bevetettek, továbbá egy drón segítségével megfigyelték azokat a területeket, amelyek nem voltak megközelíthetők az egységek számára.

Fotó: Pinti Attila

A vízi keresés során szonárt – a vízalatti műveleteknél használt érzékelő és felderítő eszköz – alkalmaztak. A kereséshez csatlakozott a Szeben Megyei Rendőr-főkapitányságtól Alin Pascu is Nom nevű keresőkutyájával, ő a legképzettebb négylábú a román rendőrség kötelékében – tudtuk meg gazdájától, oktatójától. Mint mondta, a vér- és ondónyomok felkutatására, illetve hullakeresésre kiképezett kutya az egyetlen az országban, amely a víz alatti holttesteket is képes érzékelni.

Fotó: Pinti Attila

Így a csütörtöki akció során a tűzoltók gumicsónakjában Nom és kiképzője is helyet kapott, mellettük pedig a már említett szonár segítségével kutattak a víz alatt. Emellett az Olt mentén egészen Tusnádfürdőig minden községben további kisebb rendőrökből és helyi önkéntesekből álló csapatok is bekapcsolódtak az akcióba, sőt értesítették a Kovászna megyei tűzoltóságot is, hogy az Olt partján fekvő településeken és azok környékén is végezzenek kutatásokat.

Fotó: Pinti Attila

A keresés megkönnyítése érdekében

a városhoz közeli gyűjtőgátat lezárták, ezáltal jelentősen csökkent az Olt vízszintje – ez az intézkedés hozott végül áttörést a több napja tartó keresésben.

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Fotó: Pinti Attila

Csütörtök délután három óra körül a folyó Balánbánya és Csíkszentdomokos közötti szakaszán végül rátaláltak a kisfiú élettelen testére.