Kidobott pénz volt a csíkszeredai gyorskorcsolyapálya korábbi fejlesztése

Barabás Hajnal 2018. július 08., 14:20

Meglehetősen elhanyagolt állapotban vannak a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpálya mögötti sportpályák: feltöredezett a gyorskorcsolyapálya betonfelülete, a szomszédságában pedig lehangoló képet nyújtanak a félbehagyott beruházások nyomai.

Elhanyagolt és tönkrement pályák. Rendezni kellene a Vákár Lajos Műjégpálya mögötti sportlétesítményeket Fotó: Gecse Noémi

Hodos Lászlót, a Csíkszeredai Sportklub vezetőjét kerestük fel tájékoztatásért. Érdeklődésünkre elmondta, több alkalommal is kértek finanszírozást a szakminisztériumtól a Vákár Lajos Műjégpálya felújítására, legutóbb év elején, azonban mindeddig nem kaptak támogatást, holott az épületben több mint tíz éve nem volt nagyobb lélegzetvételű tatarozás.

Közel kétmillió lej kellene

Becsléseik szerint legalább 1,7 millió lejre volna szükség, hogy teljesen korszerűsítsék a jégpályát, rendbe tegyék az illemhelyiségeket és az öltözőket, felújítsák infrastruktúráját. A klubigazgató hozzátette,

minisztériumi források nélkül mindössze annyit tehetnek, hogy munkatársaikkal a nyári szabadságuk ideje alatt kisebb karbantartási munkálatokat végezzenek,

többek között kifessék a helyiségeket, vagy éppen kicseréljék a nem működő vízcsapokat.

Fotó: Gecse Noémi

Korábban sikerült néhány kisebb beruházást megvalósítani, például vásárolhattak egy új jéggyalut (rolbát), így már négy rolbával rendelkeznek, továbbá bővítették a lelátót további 300 nézőtéri székkel, így összesen 1400-ra bővült az üllőhelyek száma a jégpályán. Egyébként a napokban a minisztérium felkérésére küldött válaszában a helyi önkormányzat jelezte, ha a szaktárca átadja,

Csíkszereda vállalná a sportlétesítmények helyi köztulajdonba való átvételét, illetve fenntartását is.

Ennek függvényében nem is számítanak a közeljövőben beruházási pénzre a minisztériumtól. A műjégpálya fenntartási költsége egy téli hónapban elérheti a százezer lejt, és ez az összeg nem tartalmazza az alkalmazottak bérköltségét.

Fotó: Gecse Noémi

Félbehagyott beruházások

Szintén alapos rendezésre szorul a fedett műjégpálya mögötti, olimpiai méretű gyorskorcsolyapálya is. Mint 2012-ben írtunk róla, a pálya műjegesítését lehetővé tevő fagyasztórendszer kiépítésére 2007-től kezdődően 2012-ig hatalmas összegeket költöttek az Országos Sportügynökség beruházásaként, akkor több mint ötmillió lejbe került a fejlesztés. 2012 után azonban teljesen leállt a beruházás, a kivitelező céget pedig felszámolták.

A mai napig nem használják rendeltetésszerűen a gyorskorcsolyapályát,

többek között azért sem, mert a fagyasztórendszer működtetése ésszerűtlenül magas költséget jelentett volna.

{A}

Hodos László ennek kapcsán kifejtette, a munkálatokat azóta sem vették át hivatalosan, így az ügy lezárásáig akkor sem tehetnének semmit, ha volna rá anyagi forrásuk. Az is tény, tette hozzá, hogy az országban egyre kevesebb a gyorskorcsolyázó, legtöbbjük most már rövidpályán versenyez, így nem nagyon lenne már igény a csíkszeredai olimpia méretű pályára. Az alatta meghúzodó csőrendszer a sok év alatt tönkremehetett, így azt sem tudnák már használni, a betonburkolat széttöredezett az évek során. Mint fogalmazott,

kidobott pénz volt a beruházás, hiszen teljesen fel kellene újítani a pályát, erre azonban nincs anyagi fedezete a klubnak.

Fotó: Gecse Noémi

Jelenleg egyébként a pálya közepén található területet szárazedzésekre és egyéb sporttevékenységekre használják. A szomszédságában szintén félbemaradt beruházásként látható a megkezdett bobstartpálya, amelyből végül csak egy kevés betonalap készült el, de az is mára széttöredezett, benőtte a gyom.

Üresen kongó jégpálya

A gyorskorcsolyapálya közelében egy tönkrement szabadtéri műjégpálya is található, amelyet – mint megtudtuk – mindössze két téli idényben használtak. Hodos László elmondása szerint ez a sportlétesítmény nem a sportklub ügykezelésébe tartozik, hanem a csíkszeredai önkormányzaté. Korábbi cikkeinkben írtunk róla, hogy szerették volna a pályát elfordítani, utána könnyű szerkezetű csarnokká alakítani, de erre nem került sor. Mára már egyes részeken benőtte a gyom, helyenként összetörtek palánkjai is, látszik, hogy évek óta kihasználatlanul áll. Idén sem tervez semmit ezzel az önkormányzat, a csíkszeredai beruházási lista idei kiadásában legalábbis nem szerepel erre vonatkozó tétel.

Jobb gazdája lenne a város

A csíkszeredai önkormányzati képviselők legutóbbi ülésükön fogalmazták meg azt a szándékukat, és fogadtak el arról határozatot, hogy átvennék a sport és ifjúsági minisztérium ügykezelésében lévő csíkszeredai sportlétesítményeket, azaz a Vákár Lajos Műjégpályát, a szabadtéri gyorskorcsolyapályát, valamint a sportszállót a város közvagyonába és ügykezelésébe. Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere a téma kapcsán érdeklődésünkre elmondta, a kormány regionalizációs programja keretében a minisztérium megkérdezte tőlük, hogy ha átadnák ezeket a sportlétesítményeket, akkor a város hajlandó lenne-e átvenni. „Ezért született ez a határozat, amelyben jeleztük, hogy igen, átvennénk, azonban a részletek még hátravannak, hiszen kérdés, hogy ebben az esetben a minisztérium rendelne-e melléjük forrást, vagy sem” – vetette fel az alpolgármester. „Biztos, hogy a város jobb gazdája lenne a pályáknak, mint a minisztérium, azonban működtetésükhöz pénzügyi forrásokat is kellene biztosítsanak a központi alapból, hasonlóan mint a kórházak fenntartásához, miután átadták azokat a megyei önkormányzatoknak” – magyarázta Füleki.