Csíkszeredában népszerűsítik a malmozást

Székelyhon 2018. július 05., 09:52

Két alkalommal is népszerűsítik Csíkszereda központjában a világon mindenhol ismert, de kissé feledésbe merült kétszemélyes stratégiai társasjátékot, az immár sportággá minősült malomjátékot.

Sánta Elemér élete szorosan kapcsolódik a malmozáshoz. Másokkal is megszerettetné a játékot. Archív Fotó: Gecse Noémi

A sportág csíki népszerűsítője Sánta Elemér, a világranglista 7. helyezettje, aki összeköti a kellemest a hasznossal, vállalkozása, a Parázska kürtőskalács 5. évfordulós ünnepségén, július 10-én Csíkszereda főterén ismerteti a sportágat.

Sánta elmondta, hogy egy 3×3 méteres óriás-malomtáblán, óriásbábukkal próbálják felkelteni az érdeklődők figyelmét. A nap folyamán Bándy György négyszeres Európa-bajnok bemutatót és elméleti oktatást tart, majd aki erre vállalkozik, azokkal a sakkhoz hasonló szimultánt játszik.

Július 14-én sporttörténelmi eseményre készülnek, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem épületében megrendezik az első csíki malomversenyt.

A vetélkedő szervezője Sánta Elemér, lebonyolítója pedig Bándy György lesz. A tervek szerint a versenynap délelőttjén, 8 és 11 óra között a négy meghívott világranglistás játékos, a magyarországi Bándy György négyszeres Európa-bajnok és Volman Ferenc többszörös Európa-bajnoki dobogós, illetve a székelykeresztúri Orbán Csaba, az idei kontinensbajnokság 4. helyezettje, valamint a házigazda Sánta Elemér bemutató mérkőzéseket játszanak, ezek között lesz egy „kétkezes váltóverseny” is, amelynél a két anyaországi játékos a két székely malmozóval mérkőzik meg.

{A}

A július 14-én déli 12 órakor kezdődő, amatőrök számára kiírt főversenyen a profik nem indulnak. A versenyen részt vehet bárki, fontos a regisztráció, az indulási szándékot (nevet, lakcímet és telefonszámot feltüntetve) e-mailben kell elküldeni a bandygyorgy.malomlogika@gmail.com címre.

A versenyt svájci rendszerben tartják, és 9, 11 vagy 13 fordulós lesz – a résztvevők számától függően –, a gondolkodási idő pedig 8–8 perc meccsenként.

{K1}