Mi lesz Udvarhelyen a teremfocival?

Zátyi Tibor 2018. július 05., 09:31

Míg a teremlabdarúgó 1. Ligában szereplő együttesek többségénél már kialakították a keretet a 2018–2019-es szezonra, addig a Futsal Klub Székelyudvarhelynél még sok a megválaszolatlan a kérdés. Két alapember elhagyta a csapatot, érkezőkről egyelőre nincs hír. A klub edzőjével beszélgettünk.

Két alapembere, Szőcs László és Bíró Attila elhagyta a csapatot. Még nem tudni, milyen lesz a keret a következő szezonban. Archív Fotó: Barabás Ákos

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) teremlabdarúgó-szakbizottsága múlt hét végén több, a bajnokságot befolyásoló döntést hozott. Ami biztos, hogy a futsal 1. Liga szeptember 1-jén kezdődik, a Szuperkupát augusztus 22-én rendezik, a 2. Liga rajtjáról pedig még nem született döntés.

Július 31-éig lehet benevezni a bajnokságba, azt viszont még nem tudni, hány csapatos lesz, mivel a 2. Liga bajnoka, a Luceafărul Buzău nem akarja vállalni az 1. ligás szereplést, továbbá a Resicabányai Muncitorul indulása is kérdéses.

{A}

„Ennek függvényében még nem tudni, milyen lesz a bajnokság lebonyolítási rendszere, mivel ha nyolc csapat van, akkor egyféleképpen fog zajlani, ha tíz, akkor másképpen” – mondta Jakab Zoltán.

A szakbizottsági gyűlésen az ifjúsági játékosok szerepeltetéséről is szó esett, felvetődött, hogy a futsalban is alkalmazni kellene a nagypályás módszert.

Telt ház a sportcsarnokban. A szurkolók is szeretnék, ha kemény együttes lenne Udvarhelyen. Archív Fotó: Barabás Ákos

„Megoldást kell találni arra, hogyan jussanak több játékperchez az ifjúságiak is. Hiszen hiába írod fel a játékvezetői lapra, mert nagyon keveset vagy egyáltalán nem fog játszani, illetve kiszorít egy felnőttet is a keretből. Sok lehetőség elhangzott,

az én javaslatom az volt, hogy a mérkőzésnek és a második félidőnek is úgy kellene kezdődnie, hogy kötelező módon legyen egy ifjúsági játékos is a kezdőben, és legalább 2–3 percet játsszon, ezt a megfigyelő is tudná mérni.

Azonban ez is nagyon nehezen kivitelezhető, mert mi lesz, ha megsérül, elfárad, rosszul lesz” – folytatta az FK edzője.

Felvetődött a külföldi játékosok szerepeltetése is, ez ügyben már csak a 2019–2020-as idényt érintő döntések fognak születni. „A következő gyűlésen valószínűleg megszavazzák azt a drasztikus változtatást, hogy a jövő évi bajnokságban kötelező módon legalább kilenc-tíz román állampolgárságú játékost kell majd nevezni a mérkőzésekre, ez a szám most hétben van meghatározva. Ezt az új idényben még nem lehet alkalmazni, mivel mindenki bevásárolt a külföldi játékosokból” – vázolta az elképzeléseket Jakab.

{K2}

A szakbizottsági gyűlésen megerősítették a teremlabdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi pozíciójában Robert Luput, és elhangzott az is, hogy ezentúl független, azaz klubcsapatot nem irányító szakember álljon az élen.

Helyi szinten csak gyűlnek a kérdések

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala szerdán délben közleményt adott ki, melyben hangsúlyozták, hogy a jelenlegi városvezetés „a sportprogramok, -projektek területén is az egyenes, néha nehezebben járható, rövid távon kevésbé látványos utat választja, amely kitartó munkát feltételez, és csak hosszú távon válnak láthatóvá az eredményei.

A mi álláspontunk szerint a sportéletet az alapoktól kell újjászervezni, felépíteni, és ennek jogi alapjait teremtettük meg az elmúlt időszakban.

(…) A felnőtt csapatok tevékenységére viszont a városnak és a városban tevékenykedő vállalkozásoknak kell áldozniuk. A pénzügyi adatok szerint a helyi vállalkozói szférában megvan a potenciál, a kérdés csupán az, hogy ezen a területen meg tudunk-e valósítani egy széles körű összefogást. A tervezett és remélt összefogás és áldozatkészség mértékével arányosan alakulhat majd felnőttcsapataink teljesítménye és eredményessége” – írták.

{K1}

Jakab szerint nem a Facebookon és az újságon keresztüli üzengetéssel, közleményekkel kell megoldani a jelenlegi helyzetet, hanem le kell ülni és személyesen megtárgyalni a dolgokat.

„Úgy néz ki, hogy a jövő héten lesz egy tárgyalásunk a városvezetéssel, amelyen szó lesz majd arról is, hogy milyen költségvetésből fog dolgozni az FK idén és a következő években. Az utóbbi négy évben idén kaptuk a legkevesebb önkormányzati támogatás, így pedig nehéz eredményesnek maradni.

Elveszítjük legjobbjainkat, a szurkolók pedig elvárják, hogy legalább hasonló szintű játékosokat hozzunk, de hogyan, miből?

2013-ban néhány lelkes vállalkozóval újraindítottuk a futsalt a városban, sikerült helyi erőforrásokból, helyi játékosokból összeraknunk egy olyan csapatot, amely döntőt játszott, érmeket szerzett. Ám igazából nem sikerült nagyot előrelépni, a négy évvel ezelőtti első sorunk pedig négy évvel idősebb lett. Akármilyen kis település is Udvarhely, a helyi közönség megérdemelne egy kirakatcsapatot egy olyan sportágban, amely népszerű és tömegeket vonz. A téli szünetig vállaltam a munkát, akkor majd eldől a hogyan tovább is” – zárta a beszélgetést a szakember.

Az FK önkormányzati támogatása az utóbbi négy évben*

2015 – 195 000 lej (160 000 lej a felnőttcsapatnak + 35 000 lej az utánpótlásra)
2016 – 195 000 (175 000 + 20 000)
2017 – 210 000 (170 000 + 32 000 + 8000 lej az U19-es országos bajnokság döntőjére)
2018 – 175 000 (150 000 + 25 000)
* a polgármesteri hivatal adatai alapján