Így szállították el a rendőrök Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt

Székelyhon 2018. július 04., 18:53

Öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, a HVIM terrorizmussal vádolt székelyföldi aktivistáit a bukaresti legfelsőbb bíróság. Az elítélteket szerdán délután azonnali hatállyal börtönbe szállították.

{K1}

A mostani jogerős ítéletben kiszabott börtönbüntetés azért érdekes, mert alapfokon tavaly áprilisban a bukaresti ítélőtábla felmentette a vádak egy része alól a HVIM terrorizmussal vádolt székelyföldi aktivistáit. A jogerős ítélet szerint terrorcselekmény kísérlete miatt ítélték öt év letöltendő börtönbüntetésre Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt azzal gyanúsították, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádé közben.

Az igazságszolgáltatási szervekhez közel álló források szerint a feketehalmi börtönbe szállították Beke István Attilát és Szőcs Zoltánt

– írja az Agerpres hírügynökség.

A legfelsőbb bíróság Beke István Attila esetében a közösség elleni merényletre tett kísérletről terrorista cselekedetre változtatta a vád besorolását. A terrorizmus megakadályozását és visszaszorítását célzó, 2004/535-ös törvény 32. cikkelye alapján ugyanis terrorista cselekedetnek minősül kémiai vagy biológiai fegyverek vagy bárminemű robbanószerkezetek készítése, megszerzése, birtoklása, szállítása, átadása más személynek közvetlen vagy közvetett módon, vagy ilyen jellegű fegyverek, szerkezetek terén végzett kutatás, fejlesztés.

Ennek alapján a legfelsőbb bíróság Beke István Attilát 5 év börtönbüntetésre ítélte, amelyből levonják a letartóztatásban és házi őrizetben töltött időtartamot, összesen 6 hónapot.

Beke István Attilát ugyanakkor felmentették a robbanóanyagok rendjének be nem tartására tett kísérlet vádja alól.

A Szőcs Zoltán elleni vád besorolását közösség elleni merényletről felbujtásra módosította a legfelsőbb bíróság, és 5 év börtönbüntetésre ítélte ezért. A robbanóanyagok rendjének be nem tartására tett felbujtás vádja alól felmentette a bírói testület – számol be az Agerpres.

{A}