Csendőrség: előfordul, hogy a lakók is zavarnak minket

Gergely Imre 2018. július 05., 09:11

Minden törvényes előírást betartottak – reagáltak a csendőrök a portálunk által minap bemutatott „könnyfakasztó” helyzetre. Olvasóink panaszai nyomán írtunk arról, hogy könnygáz terjengett a gyergyószentmiklósi kiképzőközpont szomszédságában. 

A kiképzőközpont képviselői állítják: minden előírást betartott Fotó: Gergely Imre

A Csobothegy utcában működő csendőrségi kiképzőközpontnál zajló gyakorlatok során könnygázt is használnak, ami a közeli udvarokba is átjut,

a lakók már több alkalommal kellett fuldokolva bemeneküljenek a házukba

– panaszolta a Csiky-kert utcában lakó egyik olvasónk.

{K1}

A panaszt továbbítottuk a csendőrség illetékeseinek is. Válasz érkezett, az ebben olvashatókat foglaljuk itt össze.

A csendőrség gyergyószentmiklósi kiképzőközpontja katonai tanintézmény, amely a rendfenntartó szervek személyzetének képzését végzi az országos csendőr-felügyelőség alárendelt intézményeként. A csendőrség június 18. és 29. között ötödik alkalommal szervezte meg a Comprehensiv Live Exercise – Carpathian Blueshield elnevezésű nemzetközi gyakorlatot, amelyben az Európai Unió 13 tagállamának 300 tisztje és altisztje vett részt. Ennek keretében

Gyergyószentmiklóson különleges gyakorlatok zajlottak június 22. és 29. között.

A gyakorlat során olyan valószerű eseményeket szimuláltak, amelyekkel az unió békefenntartó egységei találkoztak a világ különböző pontjain. A cél az volt, hogy összhang alakuljon ki a különböző szervektől érkezett résztvevők között a bevetések megfelelő hatékonysága érdekében – derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott válaszból.

{A}

A levél leszögezi, hogy a csendőrség májusban tájékoztatta a gyakorlat megszervezéséről Gyergyószentmiklós és Gyergyószárhegy önkormányzatát is, és mindkét intézménytől kedvező feleletet kapott. A gyakorlatok, képzések egyébként az állampolgárok érdekében történnek, hogy a csendőrök nagyobb hatékonysággal tudják megvédeni a polgárok alapvető jogait.

A csendőrségi válaszlevélben leírják még, hogy minden évben megszervezik a Nyitott Kapuk Napját, amelyen a sajtónak és az érdeklődő lakosságnak is bemutatót tartanak, több rendezvényükre meghívták a város elöljáróit is, azaz mindent megtesznek, hogy jó kapcsolatot ápoljanak a közösséggel.

Az olvasónk panasza az volt, hogy a csendőrségi alakulat udvarán folyatott gyakorlatozás közben egyrészt lövések hangja hallatszik, de a fő probléma, hogy könnygázt is használnak, aminek nem állja útját a fal és szögesdrót, a saját udvarukról fuldokolva kellett menekülniük. Erre a következőképpen reagál válaszában a kiképzőközpont sajtószóvivője által:

Az önök levelében az egyik utolsó taktikai gyakorlatra utalnak, amely június 28-án zajlott. Intézményünk minden törvényesen előírt intézkedést meghozott a gyakorlat időtartamának korlátozására és az eszközök használatára vonatkozóan is.

Megjegyzik, csütörtökön a gyergyószentmiklósi kórház sürgősségi osztályán senki nem jelentkezett olyan panaszokkal, amely összefüggésben lett volna a gyakorlatozással, és hozzáteszik, hogy a gyakorlat során használt eszközök nem olyan természetűek, hogy bárkinek is a testi épsége veszélyeztetve legyen. A csendőrségi kiképzőközpont ugyanakkor figyelmezteti szerkesztőségünket, hogy az újságunkban megjelent fotó közzététele, amelyen egy katona is látható, az illető személy vagy intézmény beleegyezése nélkül történt.

A csendőrségi válaszlevél kitér arra is, hogy

olykor a kiképzőközpont szomszédságában élők is zavarják az ő képzési tevékenységüket,

mind a termekben zajló elméleti órákat, mind pedig a terepen zajló gyakorlatokat. A lakosság egyebek mellett a következőkkel zavarja a csendőrségi képzést: egyes mezőgazdasági gépek, láncfűrészek, motoros kaszák használata, amelyek zajokat keltenek. Zavaró még számukra az avar égetése, amely a környék levegőjét szennyezi. Leszögezik, hogy a csendőrségi kiképzőközpont illetékesei soha nem tettek panaszt a hatóságoknál, amikor az ilyen zavaró eseteket tapasztalták.