Mentőautót szeretne forgalomba íratni, adománygyűjtést szervez a Vöröskereszt

Pethő Melánia 2018. július 03., 19:24

Cégek és a lakók támogatására számítva különböző formában hirdet adománygyűjtést a gyergyószentmiklósi Vöröskereszt. A Norvégiából két éve kapott mentőautó forgalomba íratásához kéri az anyagi segítséget a nonprofit szervezet.

2016 júliusában kapta a mentőt a norvég társszervezettől a Vöröskereszt. Forgalomba íratnák a járművet Fotó: Pethő Melánia

Sokrétű tevékenysége közül az elsősegélynyújtást végezheti hatékonyabban a gyergyószentmiklósi Vöröskereszt, köszönhetően annak a felszerelt mentőautónak, amelyet a Norvég Vöröskereszt Rogalandi Szervezetétől kapott adományba – számoltunk be két éve. Arról is írtunk, hogy

a nonprofit szervezetnek nincs anyagi lehetősége forgalomba íratni a járművet, a megoldáshoz önkormányzati támogatásban reménykedtek. A helyzet azóta is változatlan

– tudtuk meg, illetve annyival vált nehezebbé, hogy időközben a régebbi mentőnek is lejárt a műszaki engedélye és a biztosítása, így a terepre való kiszállás gondot jelent az önkénteseknek. Ezért döntöttek úgy, hogy adománygyűjtést hirdetnek.

{A}

Sok kicsi sokra megy

Fesztiválokra és más tömegrendezvényekre kap felkérést a szervezet Gyergyó környékére és távolabbra is. A mentőautóval egyrészt az utazás oldható meg, ugyanakkor

a jármű olyan felszereltséggel rendelkezik, ami megkönnyíti az elsősegélynyújtó tevékenységet. Ezért szükségszerű, hogy használni lehessen

– mondta el lapunknak Alin Micu, a Vöröskereszt munkatársa. Tőle tudjuk, hogy 2500–2600 lejbe kerül annak folyamata, hogy végleges rendszámot kapjon a speciális jármű, elsősorban ezt az összeget szeretnék összegyűjteni. Cégekhez fordultak megkereséssel, a lakóktól pedig különböző akciók keretében várják a támogatást.

Neked egy lej egy piros szalvétát jelent, nekünk egy használható mentőt

– szól az egyik felhívás, amelyet egyelőre három gyergyószentmiklósi vendéglátó egység karolt fel. A Yourlivigroomban, az Onesesben és a Centrál kávézóban van lehetőség arra, hogy egy lej ellenében piros szalvétát kérjenek a fogyasztók kávéjuk mellé, a szalvéta „árával” segítve a Vöröskeresztet. „Sok kicsi sokra megy. Segítsetek, hogy segíthessünk!” – írják.

Egy másik lehetőség a támogatásra a gokartozás, amire egy székelyudvarhelyi cég révén lesz lehetőség július 6-án, pénteken, a gyergyószentmiklósi művelődési ház előtti téren.

A kis versenyautókat tízévesnél nagyobb gyerekek és felnőttek is kipróbálhatják egy bizonyos összeg ellenében, amivel tulajdonképpen a vöröskeresztes ügyét támogatják.

A kulturális fesztiválon is lehetőség lesz az adományozásra

Arra is van elképzelés, hogy ha a szükségesnél több pénz gyűlne, mire használható fel: a szükséglistán új sátorponyva-vásárlás is szerepel, hogy a hozzájuk fordulók ellátása tető alatt történhessen. A régi, már rossz állapotban lévő ponyva újra cserélése 1400 lejbe kerülne – tudtuk meg Alin Micutól. Az önkéntes hozzátette:

az elkövetkezőkben a menőautó felszereltségét egy automata defibrillátorral szeretnék bővíteni.

A betegszállítás egy új szolgáltatása lehetne a jövőben a gyergyói Vöröskeresztnek. Addig is a tőlük megszokott segítségnyújtással állnak a lakók rendelkezésére az önkéntesek, legközelebb a hétvégi kulturális fesztiválon teljesítenek szolgálatot. Támogatásra ez alkalommal is lesz lehetőség, az adománygyűjtő urnákat, vagy útbaigazításért a piros egyenruhásokat kell keresni.