Az itthonmaradást ösztönzi a gazdaságélénkítő program

Antal Erika 2018. július 03., 19:09

Itthonmaradást szolgáló, új gazdaságélénkítő programot ismeretnek csütörtök 15 órától Nyárádszereda polgármesteri hivatalában, 17 órától pedig a szovátai Domokos Kázmér Szakközépiskola dísztermében. Maros megyében nyolcvankilenc – nem mezőgazdasági jellegű – vállalat részesül

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

A Romániai Kereskedelmi és Iparkamara, partnerségben a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint az OTP csoportba tartozó OTP Consulting Románia KFT-vel a Vállalkozz Erdélyben! – Fenntartható vállalkozói környezet a Központi Régióban elnevezésű projekt lebonyolítója.

{A}

A csütörtök délutáni nyárádszeredai, illetve szovátai projektismertetőn az érdeklődők tudomást szerezhetnek arról is, hogy

a vállalkozói kezdeményezések támogatása az általános cél, illetve a gazdasági környezet fejlesztése, továbbá a munkahelyteremtés. 

A komplex vállalkozói program, amit a projekt nyújt, magába foglalja 740 személy képzését vállalkozói ismeretek terén, akik állandó lakhellyel vagy tartózkodási engedéllyel rendelkeznek a központi régióban, és akik nem mezőgazdasági jellegű vállalkozást szándékoznak indítani városi környezetben – olvasható a Vállalkozz Erdélyben projekt honlapján. A szakmai gyakorlatot és tanácsadást követően 89 válogatás létrejöttét támogatják, amelyeket egy üzleti tervek versenyének keretében választanak ki és amelyeket anyagi támogatásban részesítenek.

Az újonnan létrejövő vállalkozások 178 új munkahelyet kell létrehozzanak és fenntartsanak a projekt időtartama alatt.

A de minimis jellegű anyagi támogatás maximális értéke 34 200 euró/vállalkozás, ebből maximum 200 euró fordítható a cég bejegyzési költségeire, valamint az engedélyek beszerzésére. A támogatást két részletben folyósítják, az első részlet maximum 75 százalék az üzleti terv értékéből, vagyis maximum 25 650 de euró, a második részlet összege pedig maximálisan a fennmaradó 25 százalék, azaz legtöbb 8550 euró, és ezt azt követően utalják, amikor a vállalkozás eléri az első részlet 30 százalékának megfelelő jövedelmet (legkésőbb a szerződéskötéstől számított 1 éven belül).

A sikeres pályázáshoz nem szükséges önrésszel rendelkezni, a pályázónak középfokú végzettséggel, Erdély bármely városában élőnek kell lennie, aki nem mezőgazdasági, de bármilyen más jellegű vállalkozást indítana városi környezetben. A feltételek között szerepel viszont az, hogy részt kell vennie egy 40 órás képzésen, amely 18 gyakorlati és 22 elméleti órát jelent és ahol a vállalkozáshoz szükséges gazdasági tudnivalókat sajátítja el a sikeres jelentkező.