Több százezer lejnyi kárt okozott a pénteki áradás Székelyudvarhelyen

Kovács Eszter 2018. július 03., 18:15

Lakossági kárbejelentés ugyan nem volt, viszont a polgármesteri hivatal illetékesei által összeállított lista szerint több mint 700 ezer lejnyi kár keletkezett a hétvégi zivatarok nyomán Székelyudvarhelyen. Az Árpád-patak medrében betonlapokat mozdított el a lezúduló víz.

Egymásra hordta az Árpád-patak medrének betonlapjait az ár Fotó: Barabás Ákos

A polgármesteri hivatalban létrehozott, sürgősségi esetek kezeléséért felelős bizottság jelentése értelmében a hétvégi zivatar csak az Áprád-patak medrében tett nagyobb kárt:

a felső Bethlen-negyeden áthaladó vízfolyás medrében több betonlapot elmozdított az áradat. Mintegy 400 méteren rongálódott meg a kiépített meder, a keletkezett kár értéke 250 ezer lej

– áll a jelentésben.

{A}

Sérült a város keleti részén az esővíz-elvezető rendszer is, ott is a burkolatok mozdultak el körülbelül egy kilométeres szakaszon, a kár értékét 150 ezer lejre becsülték. A Lakatosok utcájában az útfelület sérült, valamint városszerte hat garázsba tört be a víz. A Homoród utcai hídnál a fagerendák sérültek, a kár értéke mintegy 300 ezer lej.

Összességében 720 ezer lejes kárral számol a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal.

Fotó: Barabás Ákos

Nem fogott ki az ár a hídon

Nagy volt a riadalom a Homoród utcai lakók körében, a Szejke-patak vízszintje ugyanis percek alatt több métert emelkedett, olyannyira, hogy elérte a hidat, sőt „kiloccsant” – fogalmazott az egyik helybéli. A hídban viszont nem keletkezett jelentős szerkezeti sérülés, továbbra is használható – hangsúlyozta Fülöp-Székely István, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatója. „Teljesen felesleges lenne lezárni, sőt az még több problémát okozna” – mondta.

Az áradást egyébként az okozta, hogy a Szejke-patak Nicolae Bălcescu utcai szakaszán beszűkül a patakmeder, így nagy mennyiségű víz torlódott fel a Homoród utcában, és kilépett a mederből.

„Nem vettük le a kezünket a Homoród utcai híd helyzetéről” – biztosította a lakókat a műszaki igazgató. Mint ismert, a faszerkezetű átkelő feljavításán már hónapok óta dolgoznak, az ügy azonban az engedélyeztetés szintjén elakadt, a tervek véglegesítéséhez és a munka elkezdéséhez ugyanis a területi vízügyi igazgatóság jóváhagyására van szükség.

Elküldtünk egy felszólítást a vízügyi hatóságnak és a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak is, sürgetve az ügyet, várjuk a választ

– tette hozzá Fülöp-Székely.

Fotó: Barabás Ákos

Elázott a város

Udvarhely-szerte több utcát elöntött az esővíz pénteken, ez nem meglepő – magyarázta a műszaki igazgató, hiszen

rövid idő alatt négyzetméterenként mintegy 50 liter csapadék hullott.

„Nincs az a csatornarendszer, amely ezt elbírná” – jegyezte meg. A polgármesteri hivatalhoz a felsoroltak mellett más kárbejelentés nem érkezett. A Napkelet-lakópark közelében például a mezőn folyt le a nagy vízmennyiség, több utcában beáztak a házak pincéi, a helyzetről értesítették ugyan a helyi rendőrséget, viszont lakossági kérésre nem kellett kiszállniuk sehová – számolt be László Szabolcs, az egység vezetője.

Fotó: Barabás Ákos