„Időutazással” és zenével rajtol a Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivál

Gergely Imre 2018. július 03., 14:33

Zenével telik meg Gyergyószentmiklós csütörtöktől vasárnapig: a művelődési központ szervezésében rajtol a Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivál.

A salamonos diákok együttese szombaton lép fel Fotó: Baricz-Tamás Imola

A Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivál nyitónapján, csütörtökön 21 órától a Teddy Queen, 23 órától a Koszika & The Hot Shots lép színpadra. Az első koncert a YourLivingRoomban, a második buli a Rozmaring vendéglő kerthelyiségében zajlik.

Pénteken egy új fesztiválhelyszín mutatkozik be: a Barozda együttes az örmény katolikus templom kertjében muzsikál. Az erdélyi táncházmozgalom elindításában részt vállaló zenekar koncertjét megelőzően 18 órától a nézők Gál Hunor plébános irányításával a templomtoronyba is feljuthatnak.

Este a gyergyószentmiklósi zenekarok váltják egymást a művelődési ház stúdiótermében és a YourLivingRoomban. Fülöp Lóránd és barátai Cipőre, a Republik együttes néhai legendás énekesére emlékeznek egy koncert keretében, fellép még az idén alakult Rafters és a 4s Street is. Az éjszakában elektronikus, vetítéses produkció szórakoztatja majd az érdeklődőket Coolture Morjaques címmel.

{A}

A rendezvény tematikus napján, szombaton a déli órákban

a székelyudvarhelyi Arany Griff Lovagrend visszarepít a Hunyadiak korába.

Alabárdok, csatabárd, buzogány, korabeli pajzsok, számszeríj látható majd használat közben a Márton Áron utcában. Megújult technikai bemutatóval, szabad vívásokkal, új hadrendi formációkkal teszik életszerűvé a küzdelmeket. Betekintést engednek a reneszánsz udvari életbe, az etikett, a megfelelő táncrend szabályozott rendszere, a lovagi erények udvarlási szokásai, a nők tisztelete jelenik meg, mely minden időkben példát mutat a kulturált viselkedésre, a nemek közti közeledés és intim kapcsolat szép alakítására. A színpadon reneszánsz zene szól majd.

Művészetek utcájában idén is felsorakoznak azok az alkotók, akik itthon dolgoznak, a Figura sátorban gazdag programot kínál a társulat. Gondolnak a gyerekekre is, ők számos, Mátyás király korát idéző foglalkozáson vehetnek részt. Az ínyencek kedvéért idén ökörsütés is lesz.

A délutáni órákban a Pro Terra Alapítvány 8–12. osztályos diákjainak munkájából Kibontakozás címmel nyílik kiállítás a Centrál Kávé és Teaházban. A borkóstolón ezúttal Veiszenbacher László borai kerülnek terítékre.

Időutazás zenével

Aki eddig nem látta, az mindenképpen nézze meg a Salamon Ernő Gimnázium diákjainak Vissza a két X-edik századba, emberkék! című koncertjét a Márton Áron utcai színpadon, aki pedig már megnézte, élje át újra az élményt szombaton 20 órától. A fiatalok az együttesvezető Korpos Szabolcs vezetésével a mai közép- és idősebb korúak fiatalkorába repítenek vissza 20. század felejthetetlen magyar slágereivel. A nap végén a magyarországi Hot Jazz Band zenekar ad koncertet. Az 1920-as, '30-as, '40-es évek, a korai jazz, a swing és a dixieland revival kel életre tolmácsolásukban.

A fesztivál utolsó napján, vasárnap a Magyarság Háza jóvoltából megtekinthető a Mátyás király életútját bemutató kiállítás, végül marosvásárhelyi ifjú poéták mutatkoznak be a YourLivingRoomban, de lehetőséget adnak a helyi tollforgatóknak is a slam poetry verselésre. A fesztivál részletes programja a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ Facebook-oldalán található meg.