Szakmai díjakkal tért haza a vásárhelyi színház Kisvárdáról

Szász Cs. Emese 2018. július 03., 13:28

Tavaly egyfajta tiltakozásként távol maradt Kisvárdától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, idén viszont nemcsak elmentek, de két díjjal tértek haza. Varga Andreát a legjobb női főszereplőnek választották, míg Bíró József színművészt életműdíjjal jutalmazták.

Varga Andrea Ibsen Hedda Gabler című előadásának a címszerepében Fotó: Rab Zoltán

A Magyar Színházak 30. Kisvárdai Fesztiváljával lassan lejár a színházas fesztiválszezon is, amely nem volt eseménytelen a marosvásárhelyi teátrum számára, szinte mindegyik fontos eseményen képviseltették magukat. Múlt évben attól volt hangos a színházi élet, hogy több erdélyi színház – többek közt a marosvásárhelyi is – távol maradt a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljáról, idén azonban visszatértek.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, Gáspárik Attila kérdésünkre elmondta, mindez azért van, mert az volt az egyezség, hogy ha Kisvárdán javítanak a szállási körülményeken, és az előadásoknak megfelelő környezetet teremtenek, akkor ők nem utasítják el a meghívást.

Kisvárda betartotta a szavát: olyan háromcsillagos szállodában laktunk, ami máshol négycsillagos, tehát luxus. Amúgy nem kellett nekünk a luxus, de én megígértem ennek a társulatnak, hogy bentlakásban többé már nem kell lakniuk. Amúgy meg volt egy előadásunk, a Hedda Gabler, ami pont befért oda, és aminek aztán óriási szakmai- és közönségsikere lett. Két kritikus, akinek korábban fenntartásai voltak az előadással kapcsolatban, most megint megnézte, s elnézést kért. Én ilyent magyar színházi berkekben még nem láttam

– mesélte Gáspárik Attila, aki szerint a szakmai megbeszélésen többek közt azt emelték ki, hogy azon kevés színházak közé tartozik a marosvásárhelyi, amely jól használja a különböző korosztályokat: ebben az előadásban is helyet kaphatott Kilyén Ilka és Biluska Annamária mellett az egyik legfiatalabb társulati tag, Kádár Gellért.

A jubileumi színházi fesztiválon

24 magyarországi és határon túli magyar színtársulat összesen 28 produkciót mutatott be a kisvárdai közönségnek.

A Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja mindig egy kicsit a megmérettetésről is szól, minden évben több szakmai díjat is kiosztanak. Idén a Tompa Miklós Társulat színésznőjét, Varga Andreát választották a legjobb női főszereplőnek a Hedda Gabler címszerepének megformálásáért.

Varga Andrea elmondta, bár tudatában vannak annak, hogy ez a fesztivál egyfajta megmérettetése is az előadásoknak, alakításoknak, látványnak, nem ez a gondolat vezérli őket.

Valamelyest én ezeket ki szoktam zárni a fejemből és sokkal inkább arra próbálok koncentrálni, hogy az előadás a maga formájában, úgy ahogy megszületett, azzal a fontosságával tudjon szerepelni a fesztiválon, vagy bárhol, ahová elvisszük. Tudjuk megteremteni azt a hangulatát, amit otthon már megteremtettünk, mert ugye, más a színpad, másképp helyezkednek el a nézők

– magyarázta a színésznő. Hozzátette: most Kisvárdán nekik szerencséjük volt, mert építettek egy nézőteret, ami nagyon hasonlított az itthonihoz, úgyhogy ilyen különbségek nem voltak. Varga Andrea elmondta, amúgy nem volt egyszerű megformálni a szépségének és kiváltságosságának tudatában lévő Hedda Gablert, aki úgy játszik a környezetében lévőkkel, hogy az még emberéleteket is követel. „Nem gondolom, hogy vannak magától értetődő dolgok, hogy ha van egy jó színész és az kap egy jó főszerepet, akkor elég az a tuti sikerhez. Úgy vélem, hogy bármilyen színésznek rengeteget kell dolgoznia egy adott szerepen, és hogy Keresztes Attila részéről is nagy bizalmat jelentett, hogy rám ruházta ezt a feladatot” – fogalmazott a lapunknak Varga Andrea, akinek amúgy tízéves pályafutása során ez az első szakmai díja.

A Marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat másik díja Bíró Józsefé lett, akit életműdíjjal jutalmazott az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

58 évesen ez eléggé meglepett

– mondta megkeresésünkre a színművész. A 34 éve pályán lévő színész amúgy 1984-ben Marosvásárhelyen végzett, előbb a Temesváry Csiky Gergely Színház tagja volt, majd 1986 és 2000 között a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja, 2000 és 2016 között szabadúszó színművész volt, két éve pedig a Tompa Miklós Társulatot erősíti.

A kisvárdai szerepléssel amúgy lassan lejár a fesztiválszezon a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház számára is. „Még megyünk a Sirállyal Zsámbékra, és a Double Bind előadásunkkal Gyulára. Utóbbi azért fontos, mert most árgus szemekkel figyelik, hogy a centenárium apropóján ki mivel lép elő, na mi elmegyünk a magyarországi románokhoz, és viszünk nekik egy előadást” – mutat rá Gáspárik Attila. Az igazgató hangsúlyozza, bár nagyon zsúfolt évük volt fesztiválok szempontjából is, a legfontosabb, előválogatást igénylő fesztiválokba bekerültek, azonban nem csak ez a fontos.

Mi nem szeretnénk egy fesztiválszínház lenni, nekünk a munkahelyünk Marosvásárhely, Maros megye, Erdély, Székelyföld. Többször mondtam, hogy ez Székelyföld nemzeti színháza, legalábbis mi megpróbálunk úgy viselkedni

– összegzett a színi direktor.

Az Augusztust is díjazták

Több más erdélyi siker is született a Magyar Színházak 30. Kisvárdai Fesztiválján. A legjobb előadásért járó fődíjat az Újvidéki Színház Borisz Davidovics síremléke című előadása kapta. A legjobb társulatnak a Chioggiai csetepaté című előadás bemutatásáért a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházat választották, a legjobb színpadi zenéért járó elismerést – a Phaedra című dráma zenéjéért – Bocsárdi Magor vehette át. A legjobb látvány díját szintén a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház által színpadra állított Phaedra kapta. A legjobb férfi és női mellékszereplők elismeréseit Erdei Gábor és Bandor Éva vette át; előbbi színművész az Alice és a Chioggiai csetepaté című előadásokban, míg színésztársát A félkegyelmű című előadásban nyújtott alakításáért jutalmazták. A legígéretesebb tehetségnek alapított Teplánszky-díjat Sebestyén Hunor, a Nagyváradi Szigligeti Színház művésze kapta. A közönségdíjat a Komáromi Jókai Színház A félkegyelmű című drámája kapta, a diákzsűri okleveleit pedig többek közt a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Augusztus, az Újvidéki Művészeti Akadémia Zabhegyező, illetve a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Kar és a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió koprodukciójában bemutatott A tavasz ébredése című előadásai érdemelték ki.