Díszpolgári címet adományoz Csíkszentmihály önkormányzata a világhírű tudósnak

Iszlai Katalin 2018. július 03., 12:21

Díszpolgári címet adományoz Csíkszentmihály önkormányzata Csíkszentmihályi Mihály világhírű, Széchenyi-díjas pszichológusnak. A szentmihályi gyökerekkel rendelkező 83 éves professzortól származik a flow (áramlat) gondolata, amely a boldogság egy lehetséges útját kínálja fel.

Telt házas előadásra készülhet Csíkszentmihályi Mihály Fotó: Famouspsychologists.org

Izsák-Székely Lóránt, Csíkszentmihály polgármestere érdeklődésünkre elmondta, tíz évvel ezelőtt fogalmazódott meg az ötlet, hogy a helyi önkormányzat a község első díszpolgárává avassa az apai ágon szentmihályi gyökerekkel rendelkező tudóst. Hosszas szervezkedés után végül idén sikerült megfelelő időpontot találni arra, hogy az Amerikai Egyesült Államokban élő Csíkszentmihályi életében először Székelyföldre utazzon.

Előadás és közönségtalálkozó

A professzornak szerdán délután hat órakor adják át a díszpolgári címet a szentmihályi kultúrotthonban, az ünnepséget pedig közönségtalálkozóval zárják. Csíkszentmihályi Mihállyal azonban már kedden is találkozhatnak az érdeklődők, ugyanis a professzor előadást tart a flow témájában délután hattól a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában. Mint a polgármestertől megtudtuk, az előadást az ő kezdeményezésére szervezi meg a Sapientia egyetem csíkszeredai kara. Első körben az egyetem legnagyobb, több mint 160 férőhelyes előadótermébe tervezték az előadást, ám az előzetes bejelentkezések alapján

az érdeklődők létszáma rövid időn belül meghaladta a hatszázat,

ezért választottak másik helyszínt. Az ülőhelyek korlátozott száma miatt azonban a regisztrációt lezárták. Ezért azok, akik az előadáson nem tudnak találkozni a pszichológussal, megtehetik ezt a szerdai közönségtalálkozón Szentmihályon, a helyek száma azonban itt is korlátozott, legtöbb kétszáz személyt tudnak fogadni – hangsúlyozta a polgármester. Az érdeklődők előzetesen a 0743–256578-as és a 0740–468737-es telefonszámokon jelentkezhetnek kedden délután négy óráig.

{A}

Csíkszentmihályi Mihály

Csíkszentmihályi Mihály 1934-ben magyar nemzetiségű családba született az akkor Olaszországhoz tartozó Fiuméban, ahonnan tízévesen (1944) Velencébe menekült családjával. Később Rómába költöztek, de mindeközben gyerekkori álmát, az emberi élet teljes megértését nem adta fel, ezért az Amerikai Egyesült Államokba utazott egyetemre, ahol pszichológiát tanult. Csíkszentmihályi majdnem 60 éves volt, amikor a siker utolérte, és munkásságát kellően elismerték: 1988-ban jelentkezett nála egy kiadó, hogy írjon a flow-ról egy tudományos igényű könyvet, amely végül 1990-ben jelent meg.