Afrikai sertéspestis: a felelős állattartással csökkenthető a kór terjedésének a veszélye

Kovács Eszter 2018. július 03., 08:38

Az afrikai sertéspestis romániai megjelenése miatt az óvintézkedések fontosságára hívta fel a gazdák figyelmét Pál Ágoston székelyudvarhelyi körzeti állatorvos.

Csak eredetet igazoló iratokkal rendelkező élő állatot ajánlott vásárolni. Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

Az ország határain belül is megjelent az afrikai sertéspestis. A betegség Ukrajnából terjedt át, és az ország két különböző pontján, Tulcea és Szatmár megyében azonosították a vírust. Tulcea megyében a vaddisznók és a házisertések esetében is gyorsan elhatalmasodik a kór, több mint 140 gócot vettek eddig nyilvántartásba.

A betegség nagy veszélye, hogy nemcsak a fertőzött élő sertések, hanem a belőlük előállított termékek, valamint a vaddisznók révén is nagyon hamar tovább terjed.

Ugyanakkor a vírus környezeti hatásokkal szembeni ellenállóképessége igen nagy, hosszú hónapokig, sőt évekig fertőzőképes marad – tájékoztatta lapunkat Pál Ágoston székelyudvarhelyi körzeti állatorvos.

„A járvány megelőzésében igen nagy felelősségük van az állattartóknak” – hangsúlyozta a szakember. Elmondta, szigorúan oda kell figyelni, hogy csak olyan élő állatot vásároljunk, amelynek gazdáját ismerjük, az állatnak pedig rendelkeznie kell azonosítóval (fülszámmal), illetve az eredetét és egészségi állapotát igazoló iratokkal.

Soha ne vásároljanak alkalmi kereskedőktől olyan állatokat, amelyek eredete ismeretlen. Ugyanakkor, aki állatot tart, köteles azt bejelenteni és fülszámoztatni a körzeti állatorvosnál. Ha ezt elmulasztja, a hatóság által végzett ellenőrzések során az állatokat elkobozhatják és megsemmisítik, a gazdát pedig megbírságolják

– sorolta Pál Ágoston. Hozzátette, érdemes tudni, hogy a betegség megjelenése estén a fülszámozott, adatbázisba bejegyzett sertések után kártalanítást kérhet az állattartó.

Az állategészségügyi szakemberek felhívják a figyelmet:

ha valaki a sertésállományban hirtelen elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse a körzeti állatorvost, aki elrendeli a megfelelő intézkedéseket.