Elfogyott a régi, de még nem érkezett elegendő az új egészségügyi küldőpapírokból

Molnár Rajmond 2018. július 03., 09:54

Nem tudnak egészségügyi küldőpapírokat kiállítani pácienseiknek egyes Hargita megyei szolgáltatók, mivel júliustól új formanyomtatványok léptek hatályba az egészségbiztosítási rendszerben, ezek pedig hiánycikknek számítanak.

Képünk illusztráció Fotó: Kristó Róbert

Új formanyomtatványokat használnak júliustól az egészségbiztosítási rendszerben a kórházi, szakorvosi, valamint paraklinikai küldőpapírokra – az ezekre vonatkozó új jogszabályt az egészségügyi miniszter és Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnökének minapi közös rendeletei (457/843/2018, illetve a 456/842/2018) szabályozzák – mutat rá szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár.

{A}

A rendeletek szerint

a biztosítási pénztárral szerződésben álló egészségügyi szolgáltatók június 30-ig használhatták a régi formanyomtatványokat,

e hónap elsejétől viszont kizárólag az új formula alapján állíthatnak ki küldőpapírt a betegeknek.

Probléma viszont, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ezidáig a kelleténél kevesebb új űrlapot nyomtattatott ki, így egyes háziorvosoknak, szolgáltatóknak nem jutott belőlük. Így pedig a betegeiknek sem állíthatnak ki küldőpapírt, amíg nem kapják meg a szükséges számú új formanyomtatványt. A megyei biztosítási pénztár adatai szerint eddig 1,13 millió példányt osztottak szét országszerte az új nyomtatványokból, azonban

Hargita megyében eddig csak 35 ezer új modell érkezett.

Ezeket a helyi egészségügyi szolgáltatók már múlt héten megvásárolták, de a kapott mennyiség nem fedi a teljes igényt, így egyes szolgáltatóknak jelenleg sincs elegendő számú az új űrlapból. Duda Tihamér, a megyei biztosítási pénztár elnöke lapunknak elmondta, e hónap végéig összesen 150 500 új modellt kell kapniuk a nyomtatványokból, s amint az első adag megérkezik, részesednek belőle a pénztárral szerződésben álló szolgáltatók. Ebből már a héten érkezik egy bizonyos mennyiség.

Szabó Soós Klára, a háziorvosokat tömörítő szövetség Hargita megyei elnöke lapunknak elmondta, jelenleg több kollégájának, illetve neki sincs az új nyomtatványokból, így nem tudnak küldőpapírt kiállítani a betegeknek.

Rengeteg kollégám jelezte a problémát. Egyelőre nem tudjuk a rendszeren belül ellátni a beteget, de ez nem rajtunk múlik. Ezt a biztosítási pénztár kell biztosítsa a szolgáltatóknak, s mi pénzért megvásároljuk. Hétfőn minden betegemet el kellett utasítsam a küldőpapírok hiányában

– panaszolta a csíkszeredai háziorvos. Hozzátette, nemcsak a háziorvosoknak, hanem más ágazatbeli szakorvosoknak és a kórházi kollégáknak sincs elegendő számú az új formulából. Egyelőre pedig azt sem tudják, mikor szerezhetik be a szükséges mennyiséget – magyarázta.

Fontos megjegyezni, hogy a szóban forgó rendeletek értelmében az a régi formulájú küldőpapír, amit a múlt hónap végéig állított ki egy bizonyos egészségügyi szolgáltató, az ezentúl is érvényes a küldőpapír meghatározott időkeretén belül.