Ízes szórakozás és hagyományőrzés Csomafalván

Gergely Imre 2018. július 02., 13:38

Hosszú ideje zajlik a vita Gyergyócsomafalva és Gyergyóújfalu között, hogy kié is igazából a poékaleves. Abban azonban nincs vita, hogy az ángádzsábur leves a gyergyószentmiklósi örményeké, és tőlük lesték el a székely háziasszonyok, hogy megszülessen a hurutos laskaleves.

Kicsizsiga kóstoltatta meg a hurutos laskalevest a csomafalviakkal Fotó: Gergely Imre

Zsigmond Andrást, azaz Kicsizsigát kérték fel, hogy megfőzze ezt a levest a falunapokon, és megkóstolhassák ezt a csomafalviak és a távolról érkezett vendégek is. Osztatlan sikert aratott az étel. Nem lenne meglepő, ha ennek hatására több csomafalvi családnál is bevezetésre kerülne.

A hurutos laskaleves az előzetes tervek szerint egy főzőverseny keretlében lett volna megkóstolható, de az időjárás közbeszólt, csak két csapat, Domokos Árpád és csapata, illetve a Fenyőalja Egyesület vállalták be, hogy bogrács mellé állnak a sár és eső dacára. Elismerés illeti ezért őket, és persze ételeiket is.

Egyébként az itt újdonságnak számító hurutos laskaleves bemutatkozása volt a falunapok nem hagyományosnak mondható programszáma. Amint azt Márton László Szilárd, Csomafalva polgármestere is elmondta, ezúttal is odafigyeltek a helyi hagyományok kiemelésére. Ebbe illeszkedett Székely Jolán Ágnes Nyílik, hajlik a csomafalvi utca című könyvének bemutatása, amely tárgya Gyergyócsomafalva verses-énekes népköltészete.

A székely szavak és az ízes humor is fontos értékek: erre hívták fel a figyelmet

Szombaton nagy érdeklődés mellett zajlott Székely SZÓ-TÁRháza nevű előadás-sorozat, amely a székely nyelvjárás értékeire hívta fel a figyelmet. Portik Gabriella itt leszögezte, a pityókát igenis nevezzük pityókának, és ne „illendőn mi is burgonyának”.

Szőcs Levente néprajzos a gyergyószéki falucsúfolókról tartott humorral, nevetéssel bőven tarkított előadást, és megismerhették a jelenlévők Sántha Attila Bühnagy székely szótárát is.

A csomafalvi falunapok idei kiadására egyébként rányomta a bélyegét az esős időjárás, sokakat éppen az tartott távol, hogy udvaraikon igyekeztek védeni értékeiket a betörő víz elől. Számos rendezvényt pedig tető alá kellett menekíteni az eső miatt. De aki jól akarta érezni magát, az gumicsizmában is ki tudott kapcsolódni. Ahogyan az egy falunapon helyénvaló.