Munkabalesetnek minősül, ha bevetések alatt megsérülnek az önkéntesek

Kömény Kamilla 2018. július 02., 14:39

Habár az elmúlt években nem szenvedtek balesetet sürgősségi beavatkozás alatt a megkérdezett önkéntes tűzoltó-alakulatok tagjai, mégis jó döntésnek találják, hogy munkabalesetnek minősül az is, ha bevetések alatt önkéntes szerződéssel rendelkező személyek sérülnek meg.

Mostantól az önkéntes tűzoltóknak is biztosított lehet egy bizonyos védőháló Fotó: Pinti Attila

A múlt héten döntő házként fogadta el a képviselőház az RMDSZ azon tervezetét, amely baleset-biztosítást és rokkantsági nyugdíjat biztosít az önkéntes tűzoltók, önkéntes hegyimentők számára.

Ennek értelmében

az önkéntesek által sürgősségi beavatkozások során elszenvedett balesetek után ‒ akár van munkaszerződésük, akár nincs ‒ egészségügyi ellátás, nagyobb szerencsétlenség esetén pedig rokkantsági nyugdíj is jár

‒ számolt be Korodi Attila parlamenti képviselő a pénteki Tánczos Barna szenátorral közösen tartott sajtótájékoztatón. Azt is kifejtette a politikus, hogy nem volt könnyű elfogadtatni kezdeményezésüket, de az államelnök ellenjegyezését követően, végre azoknak a személyeknek is biztosított lesz egy bizonyos védőháló, akik mindeddig a segíteni akarás, az önkéntes elszántság és a bátorságuk hajtott sürgősségi bevetéseken való részvételre.

{A}

Azzal kapcsolatban, hogy az önkéntes tűzoltó-alakulatok miként fogadják a hírt, csíkszéki önkéntes tűzoltóparancsnokokat kérdeztünk. Bocskor András, a csíkszentimrei önkéntes tűzoltó-alakulat vezetője elmondta, megalakulásuk óta a helyi önkormányzat évente életbiztosítást köt az önkéntesek számára, így próbálták meg elkerülni, hogy egy adott személynek kelljen felelősséget vállalni egy esetleges baleset után. Tőle azt is megtudtuk, hogy az elmúlt években egy szentimrei önkéntes sem szenvedett balesetet sürgősségi beavatkozás során, ennek ellenére üdvözölte a törvényhozók döntését ‒ ezáltal ugyanis a törvény is szavatol egyfajta biztonságot az önkénteseknek.

Hasonlóképp jó hírnek nevezte a témában várható változást Marucza Zoltán, a csíkvacsárcsi önkéntes tűzoltók parancsnoka is, de ugyanakkor leszögezte,

csak ne kelljen élni a lehetőséggel.

A parancsnok érdeklődésünkre kifejtette, annál is inkább pozitív fejlemény a törvénymódosítás, mivel tavaly júliusban lejárt a helyi önkormányzat által az önkéntes tűzoltók számára kötött biztosítás, amit azóta nem hosszabbítottak meg. Beavatott továbbá, hogy mindeddig egyetlen vacsárcsi társa sem szenvedett balesetet bevetéskor, habár csak tavaly közel tízszer igyekeztek helybéli és szomszéd falubeli károsultak segítségére.

Mit mond a kezdeményező?

Az eddigi törvényi szabályozás hiányos, hiszen csak az alkalmazottakat illette meg rokkantnyugdíj, amennyiben a munkavégzés során balesetet szenvedtek és elveszítették ezáltal részben vagy teljesen munkaképességüket – idézik az RMDSZ honlapján Csép Éva Andrea RMDSZ-es képviselőt. Ahol a törvénytervezet kezdeményezője azt is tisztázta, hogy „az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet ezt a problémát hivatott megoldani, hiszen elfogadhatatlannak tartjuk, hogy amennyiben egy sürgősségi bevetés során tragédia következik be, és valaki elveszíti munkaképességét, ne részesüljön támogatásban csak azért, mert önkéntes alapon dolgozik, és nem kap fizetést ezért a munkájáért. A jogszabály-módosítás a SMURD önkénteseit is érinti, akik a balesetek, katasztrófák helyszínére szállnak ki, valamint azokra is vonatkozik, akik a kiképzés, felkészítés ideje alatt kerülnek ilyen helyzetbe”.