Dunán innen, Tiszán túl – népdalvetélkedőn jeleskedtek a gyergyóiak

Baricz-Tamás Imola , Pethő Melánia 2018. június 29., 15:40

Kiemelt aranyminősítést kapott a gyergyóditrói Martonka Énekegyüttes a Dunán innen, Tiszán túl Kárpát-medencei Ifjúsági Népművészeti Tehetségkutató Versenyen, és aranyminősítéssel tért haza a vetélkedő Miskolcon tartott döntőjéről a gyergyószentmiklósi Antal Csenge is.

Iringó (balról), Henrietta és Zsófia a tehetségkutató oroszhegyi elődöntőntőjén. A döntőben is remekeltek Fotó: Szabó Ágnes

Mindössze háromtagú a ditrói Martonka Énekegyüttes, de a népművészeti tehetségkutatón nem a létszám, hanem a felkészültség, az előadásmód számít. Az együttest irányító Szabó Ágnes, nyugdíjas tanítónő arra is figyelt, hogy „hazait” kínáljanak a verseny zsűrijének:

Kodály Zoltán és Dzsupin Pál által gyűjtött gyergyói népdalokat tanított be az előkészítő osztályt végzett Balázs Iringó és Ferenczi Henrietta, illetve a hetedik osztályt végzett Tóth Zsófia által alkotta együttesnek.

Az Oroszhegyen tartott erdélyi elődöntőn kiemelt helyezést ért el a trió, ezzel biztosítottá vált a döntőn való részvétele.

Értékes népdalokat vittünk, amiket nagyon szépen előadtak a lányok

– összegezte röviden a június 23-án, Miskolcon való szereplést Szabó Ágnes. A ditrói hagyományőrzők kis csoportjának irányítójaként arról is beszámolt, hogy a Martonka együttes tagjai aktívan kiveszik részüket a csoport heti rendszerességgel tartott tevékenységeiből is, szeretettel tanulják a népdalokat, és tehetségük mellé szívüket is adják az énekléshez.

Fotó: Magyar Közösségek Szövetsége

A Dunán innen, Tiszán túl tehetségkutatón szerzett kiemelt aranyminősítésnek a felkészítő tanítónővel együtt örülnek a lányok.

A nyugdíjas pedagógus törekvése elismerését is „látja” a díjban. „Én olyan családi környezetben nőttem fel, ahol a népdal szeretetét magamba szívtam. Azt szeretném, hogy a gyerekek már kis korban találkozzanak a népdallal.

A vetélkedőn kapott elismerés nagyon sokat jelent számomra: bizonyíték arra, hogy jó úton járok

– fogalmazott. Hozzátette: „Léteznek jellegzetesen gyergyói népdalok, amelyek szépségét Kodály és Bartók is felfedezte. Ezek a sajátjaink, elsősorban ezeket érdemes kutatni, újratanulni.”

Antal Csenge a nemrég készült székelyruhájában nyerte az aranyminősítést Fotó: Antal Kinga

Aranyminősítés Antal Csengének

Antal Csengének, a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály iskola ötödik osztályos tanulójának nem első megmérettetése volt a Dunán innen, Tiszán túl Kárpát-medencei Ifjúsági Népművészeti Tehetségkutató Verseny. Folyamatosan díjakkal tér haza, az elmúlt hétvégén Miskolcon aranyminősítést kapott.

Csenge már kiskorától közeli barátságban van a népdallal, az énekléssel. Mezei Magdolna tanítónő irányításával mindig dobogós helyezést ért el, nemrég

az Őszirózsa országos népdalversenyen korosztályában nyert első díjat, aztán a Csak tiszta forrásból vetélkedő székelyföldi döntőjének lett az első helyezettje.

Az Oroszhegyen szervezett erdélyi előválogatót megnyerve vett részt az elmúlt hétvégén a Miskolcon tartott Dunán innen, Tiszán túl versenyen. A gyergyószentmiklósi kislány népdal-kategóriában a korosztálybeli társait maga mögé utasítva nyert aranyminősítést. „Csenge egyszerűséggel veszi a versenyeket, fogadja a díjakat, nem tulajdonít nekik nagy dolgot.

Miskolcról hazatérve is csak bejelentette, hogy aranyminősítést kapott, s azzal elment lovastáborba. Fontos neki, közel áll hozzá, nagyon szeret énekelni, és jó adag érzékkel nyúl a népdalokhoz, de nem csinál nagy dolgot, higgadtan fogadja az elismeréseket.

Tulajdonképpen a kudarcot nem is volt nagyon lehetősége megélni, mert mindig díjat kapott. Nem is tudom, hogy hogyan élné meg” – mondta Antal Kinga, Csenge édesanyja.

Csenge tarsolya tele énekkel

Több mint egy éve, ötödik osztályba lépve Csenge a versenyekre Korpos (Nagy) Zsuzsa néprajzkutatóval készül, aki maga is néptáncol és énekel. A Dunán innen, Tiszán túl című népdalversenyre is közösen készültek, utaztak. „Hetente egyszer találkozunk és gyakorolunk, gyűjtésekből tanulunk. Sok ének van Csenge tarsolyában, és amelyek találnak hozzá, jól megérnek benne, azokból választunk a versenyekre. A miskolci fellépésre egy moldvai csokorral készültünk, és a legjobb, aranyminősítést érdemelte ki” – ismertette Korpos Zsuzsa.