Már elő van készítve a miniszteri rendelet a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyében

Pataky István 2018. június 28., 17:24

Elő van készítve az első miniszteri rendelet, amellyel el lehet indítani a marosvásárhelyi katolikus gimnáziumot – nyilatkozta Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke szerdán az Erdélyi Magyar Televízió Sajtóprés című műsorában.

Tüntetés az iskoláért 2017 szeptemberében, tanévkezdés előtt. Hátha idén békésebben kezdődhet az iskola. Archív Fotó: Boda L. Gergely

Porcsalmi elmondta, két tanügyminiszteri rendeletre van szükség, az egyik az iskola akkreditációs folyamatának elindításáról szól, a másik pedig a helyi iskolahálózatról rendelkezik. Ha ezek megvalósulnak másfél, két hónap alatt, már idén ősztől indulhat előkészítő osztály a katolikus gimnáziumban – fogalmazott az ügyvezető elnök, aki

nem tudta megmondani, hogy pontosan mikor írják alá az első miniszteri rendeletet.

A vásárhelyi iskolaügy Strasbourgban is szóba került. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén Zsigmond Barna Pál (Fidesz) felszólalásában felhívta a figyelmet a romániai magyar anyanyelvi oktatás és intézményeinek romló helyzetére. Mint Magyarország volt csíkszeredai főkonzulja beszédében kiemelte, aggodalommal figyelik a marosvásárhelyi katolikus gimnázium újraalakításának elhúzódását, az ügyért harcoló szülők, tanárok állami vegzálását.

A marosvásárhelyi születésű országgyűlési képviselő kiemelte, a romániai magyar közösség és a történelmi egyházak nevében sürgetik a romániai hatóságokat, hogy az őszi tanévkezdés érdekében mielőbb alkossák meg a megfelelő jogi hátteret a gimnázium újraalakításához, valamint vonják vissza az ügyben érintett szülők és oktatók ellen indított eljárásokat.