Háromszéki csecsemő a kanyaró újabb áldozata

Bíró Blanka 2018. június 26., 18:36

Kanyaróban hunyt el a múlt héten egy háromszéki csecsemő. Antal Álmos a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház orvosigazgatója lapunknak elmondta, az egy éves egy hónapos hetei kisgyerek alultáplált volt, más betegségei is voltak.

Képünk illusztráció Fotó: Boda L. Gergely

A bukaresti laboratóriumi eredmények megerősítették, hogy

a kanyaró okozta szövődmény, tüdőgyulladás okozta a halálát.

Kovászna megyében nem volt, és jelenleg sincs kanyarójárvány, bár az elmúlt években diagnosztizáltak beteget, ám eddig nem volt halálos kimenetelű megbetegedés.

Antal Álmos rámutatott,

a hetei csecsemő valószínű egy Brassó megyei betegtől kapta el a kórt, és esetében azért volt végzetes, mert legyengült az immunrendszere.

{A}

Ezer kanyarós beteg közül a statisztikák szerint egy halálos végkimenetelű, a kanyaró szövődményeként fellépő tüdőgyulladás esetében a beteg nem reagál az antibiotikumra, és légzési elégtelenség okozza a halált. A hetei csecsemő

nem volt beoltva, egy éves korában kellett volna bekapja a kanyaró elleni vakcinát, de akkor lázas volt, így halasztották az immunizálást.

Az orvosok ugyanakkor az oltás fontosságára hívják fel a figyelmet, a kilenc és egyéves kor közötti babák kapják meg az első vakcinát, majd ötéves korban az emlékeztető oltást.