Antal: emelni kell a béreket, ha a vállalkozók talpon akarnak maradni

Bíró Blanka 2018. június 26., 17:54

Beindult egy folyamat, amely radikálisan megváltoztathatja a bérezést – véli Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Nehéz munkást találni az építőiparban. Nincs mese, meg kell emelni a fizetéseket. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

„Buktak már be cégek Sepsiszentgyörgyön is, mert a pillanatnyi profit fontosabb volt, mint a hosszú távra tervezés, a működés fenntartása. Egy adott nyereség miatt nem emelték meg az emberek fizetését, ők pedig felmondtak, és ezt követően a vállalkozás már nem tudott talpra állni” – részletezte a polgármester. Meglátása szerint ez a folyamat most indul be, és radikális változásokat eredményez:

aki meg akar maradni a piacon, kénytelen lesz tisztességesen megfizetni az alkalmazottait.

Antal szerint ebben a kontextusban egyetlen nagyobb beruházó megjelenése is átalakítja az erőviszonyokat, hiszen elcsábítja a többiektől a munkavállalókat. Sepsiszentgyörgyön ma már nem az a probléma, hogy nincs munkahely, hanem egyre égetőbb kérdés, hogy nincs munkaerő, ez a vállalkozói szférában és az intézményeknél is egyaránt tapasztalható.

Jelenleg a városi önkormányzatnál háromezer lejnél kezdődik a fizetés, ilyen körülmények között már többen jelentkeznek, mint amikor csak ezer lejt tudtak fizetni, de még így is nehéz embert találni.

A vállalkozói szférában még rosszabb a helyzet, építkezési cégek keresnek ötven-hetven-száz munkást, de nem találnak – mondta a városvezető. Szerinte Sepsiszentgyörgy még mindig tud vonzó ajánlatokkal előrukkolni a többgyermekes családoknak, annak ellenére, hogy egy nagyváros sok tekintetben olcsóbb. Meglátása szerint ugyanakkor a két-háromgyermekes családok esetében a lakóhelyet inkább meghatározza a nagyszülők közelsége, a különböző szolgáltatások minősége, semmint ezer lej különbség a fizetésben.

Bukarest kivételével egyetlen romániai nagyvárosban sincs ezer lejjel nagyobb átlagbér, mint Sepsiszentgyörgyön

– szögezte le a városvezető.

{A}