Ellenőrzik a strandokat

Simon Virág 2018. június 26., 16:51

A strandokat, kialakított fürdőhelyeket ellenőrzik a napokban Maros megyében a közegészségügyi igazgatóság szakemberei. Elsősorban a víz minőségét és a higiéniai körülményeket veszik górcső alá.

Tavaly nem volt gond, a Maros megyei fürdőhelyek tiszták voltak. Archív Fotó: Haáz Vince

Hétfőtől helyszíni terepszemlét tartanak a megyei közegészségügyi hatóság szakemberei a Maros megyei strandokon. A szokásos nyári tematikus ellenőrzés szeptember közepéig tart, ami azt jelenti, hogy nem csak egyszer vizsgálnak meg egy-egy helyet.

A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság sajtószóvivője, Stelian Caraghiaur lapunknak elmondta, elsősorban a víz minőségét ellenőrzik, de megvizsgálják az öltözőket, a mellékhelyiségeket, zuhanyozókat, illetve a strandok területén lévő büféket is. Vízmintát is gyűjtetnek, amelyeket a laboratóriumban ellenőriznek, hogy megfelelnek-e a törvényes előírásoknak.

Amennyiben hiányosságokat találnak, közlik a működtetővel, súlyos hiba esetén akár el is rendelhetik a fürdőhelyek bezárást – ilyen azonban rég nem történt.

Tavaly megvizsgálták a marosvásárhelyi víkendtelepet, a három, fürdőzésre használt szovátai tavat, a szászrégeni városi strandot, de voltak Alsóidecsen is, ahol sósvizű strandot működtet a helyi önkormányzat. A magánkézben lévő strandokat, kinti medencék vizét is megvizsgálták. Kisebb rendellenességeket találtak, például hogy a fertőtlenítőszereket nem tárolták megfelelő helyen, de egyébként a Maros megyei fürdőhelyek tiszták voltak, és nem jelentettek veszélyt a strandolók egészségére.

{A}

Legutóbb 2011-ben volt nagyobb gond a strandok kapcsán Maros megyében, amikor több gyermek klórmérgezést kapott a szászrégeni strandon. Akkor a szemtanuk azt állították, hogy a strand ügykezelője a fürdőző gyermekek mellett engedett bele a vízbe nagyobb mennyiségű klórt, és emiatt a kiskorúak fulladozni kezdtek, többen orvosi ellátásra szorultak. Akkor a szászrégeni strandot pár hétig bezárták.

A legtöbb fürdőhelyen – mint ahogy a marosvásárhelyi víkendtelepen is – a víz tisztítását és fertőtlenítését automatikus berendezéssel oldják meg, amely rendszeresen ellenőrzi a víz minőségét, és adagolja a szükséges fertőtlenítőszereket.

Bezár az uszoda

A marosvásárhelyi városháza által működtetett Mircea Birău-uszoda július 9-től nem fogadja az úszni, szaunázni vágyókat. Az előző évekhez hasonlóan nyárra bezár, hogy az alkalmazottak elvégezhessék az évi általános fertőtlenítést, valamint a kisebb felújításokat. A városháza közleményéből nem derül ki, hogy a uszoda meddig lesz bezárva, de általában iskolakezdésre szokott csak kinyitni.