Személyi igazolvány harminc nap helyett három nap alatt

Szucher Ervin 2018. június 26., 16:44

Előjegyzés, otthonról hozott fénykép, sorszám kiváltása és sorban állás nélkül, mindössze egy 7 lejes helyben befizetett illetékért lehet kicseréltetni a személyazonossági kártyákat Marosvásárhelyen – jelentette be Claudia Trif, a helyi lakosság-nyilvántartó szolgálat igazgatója.

Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Az ideiglenes személyazonossági kártyák, illetve tartózkodási engedélyek kérelmezőinek a várakozás ennél is rövidebb, mindössze negyvennyolc óra. Indokolt esetben a személyit akár egy munkanap alatt is kibocsátják – sürgősségi illeték befizetése nélkül.

„Célunk, hogy az állampolgárok idegeskedés és sorban állás nélkül, minél egyszerűbben és kényelmesebben jussanak a személyi okmányaikhoz. A személyazonossági igazolvány kibocsátásának törvény szerinti határideje egyébként 30 nap, amelyet a helyi lakosságnyilvántartó szolgálat vezetője legfeljebb 15 nappal meghosszabbíthat” – nyilatkozta Claudia Trif.

Az egyszerűsített eljárás ellenére Marosvásárhelyen több száz személy mulasztotta el kicserélni lejárt személyazonossági igazolványát. Meglepően magas azon fiatalok száma is, akik betöltötték tizennegyedik életévüket, és mégsem jelentkeztek első személyijükért. A Kossuth (Călăraşilor) utcai hivatal hétfőtől péntekig tart nyitva, a csütörtöki napon hosszabbított programmal.

{A}