Újabb esők és árvízriasztás Székelyföldön is

Székelyhon 2018. június 26., 16:18

Jelentős mennyiségű esőre vonatkozó másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) kilenc erdélyi és moldvai megyére. Az ország több mint felére elsőfokú riasztás lesz érvényes a szerdai nap folyamán – írja az Agerpres hírügynökség.

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Az ANM szerint szerda reggel 9 órától éjjel 11 óráig Kovászna, Prahova, Buzău és Vrancea megye, valamint Brassó, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea és Bákó megye hegyvidéki térségeiben jelentős mennyiségű, négyzetméterenkénti 40–50 liter, helyenként akár 60–70 liter csapadékra kell számítani.

Az ország több központi, keleti, déli és északi megyéjében elsőfokú riasztás lesz érvényben szerda hajnali 3 órától éjjel 11 óráig. Erdély déli és keleti részén, Moldvában, Dobrudzsában, Munteniában és Olteniában a lehulló csapadék mennyisége eléri a négyzetméterenkénti 20–30 litert, elszórtan akár a 40–50 litert is. Emellett főleg keleten és délkeleten felhőszakadásra, megerősödő szélre, villámlásra és akár jégesőre is számítani lehet.

Árvízriasztás

Öt megyére másodfokú, 24 megyére elsőfokú árvízriasztást adott ki kedden az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet. Kovászna, Brassó, Prahova, Buzău és Vrancea megyében narancssárga riasztás lép érvénybe szerda déltől csütörtök reggel 6 óráig. Kovászna és Brassó megyében a Bodza-folyó vízgyűjtő medencéjében nő meg az áradás veszélye.

A sárga jelzésű árvízriasztás szerda reggel 6 órától csütörtök délután 2 óráig tart, és 24 megyére, köztük Hargita, Kovászna, Brassó és Szeben megyére is vonatkozik. Itt az Olt, a Putna, a Beszterce és a Tatros vízgyűjtő medencéjében lehet áradásveszély.

{A}