Nem akarta kínozni az állatot – állítja az autó sofőrje

Barabás Hajnal 2018. június 26., 17:38

Óriási felháborodást keltett a közösségi oldalakon terjedő videofelvétel, amelyen egy járműhöz kötött kutyát vonszolnak Csíkszentkirályon. A rendőrség azonosította az autó vezetőjét, akivel mi is beszéltünk.

Kutyáját hurcolta Csíkszentkirályon az úton egy helybéli kisteherautójához kötve. Eljárás indult ellene

Hivatalból indított eljárást a rendőrség kedden, miután az intézménynek többen is eljuttatták az E578 jelzésű európai út csíkszentkirályi szakaszán készült felvételt, amelyen egy sofőr Volkswagen Transporter típusú járművének vonóhorgához kötve egy kutyát vonszol.

{K1}

Megkerestük a jármű sofőrjét, aki nehezen értelmezhető magyarázattal szolgált tettére. Mint mondta,

a kutya elszökött a háztól, reggel találták meg a falu másik felében. Az apósa érte ment, de a kutya megharapta.

„Ezért átjött hozzám, hogy menjünk érte a kicsi teherautómmal, hogy azzal szállítsuk haza, de újra nekimordult, és nem tudtuk az autóba betenni. Mivel egy kilométert kellett volna megtegyünk a házig, az a szerencsétlen ötletünk támadt, hogy a kocsi után kössük, lassan hazamenjünk vele, és otthon leoldjuk” – taglalta az ő változatát az autó vezetője. Hozzátette, nem tudja, milyen okból esett el a kutya az utolsó 5–10 méteren, hiszen lassan ment, a vészjelzőket is bekapcsolta.

Nem vettem észre, hogy a kutya elesett. Aki utánam jött és videózott, ahelyett hogy szólt volna, hogy baj van, neki fontosabb volt, hogy filmezzen. Amikor jeleztek nekem, megálltam. A kutya ugyan megsérült, de magához tért, most jól van

– fűzte hozzá. Az eset kapcsán járt náluk a rendőrség, az állatvédők is lefényképezték, hogy rendben van-e az állat, a helyi állatorvos is tanúsítványt állított ki az állapotáról. Hangsúlyozta, hogy nem a kínzás volt a célja, hanem egyszerűen csak haza akarta szállítani az állatot.

Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az esettel kapcsolatosan a megkeresésünkre elmondta, hivatalból eljárást indítottak az autóvezető ellen állatkínzás miatt a 2004-ből származó 205-ös számú, az állatvédelemre vonatkozó törvény alapján. Hozzátette, még folyik a nyomozás az ügyben. Egyébként a Hargita Megyei Ügyészség dönt arról, hogy emelnek-e vádat ellene.

Az ilyen esetekben a jogszabályok szerint bírsággal, vagy súlyos esetben akár börtönbüntetéssel is sújthatják az elkövetőt.