Hiába vált kedvelt úticéllá, egyre kevesebben utaznak busszal Büdösfürdőre

Kovács Attila 2018. június 30., 11:41

Kevés az utas, ezért veszteséges a Csíkszereda és Büdösfürdő közötti buszjárat üzemeltetése. A menetrendszerű járatot fenntartó cég a visszavonulást fontolgatja, a lakosság egy része más menetrendet szeretne.

A büdösfürdői letérő. Fontos helyszín, ám leginkább személyautóval látogatják Fotó: Gecse Noémi

Alaposan megcsappant az utasok száma a Csíkszereda és Büdösfürdő között közlekedő autóbuszjáraton, amióta a népszerű üdülőhelyre vezető megyei utat felújították. A változás szembetűnő, míg korábban előfordult, hogy alig fértek fel az utasok a 18–22 személyes buszokba, mostanra

jó esetben 3–4 személyt visz ki a pénteken, szombaton és vasárnap közlekedő járat, a visszaúton pedig előfordul, hogy csak egyet szállít.

{A}

A jelenség szorosan összefügg az út felújításával – ezt kérdésünkre Nagy Zsolt, a járatot fenntartó Bálint Trans Kft. illetékese is megerősítette. Hozzátette, nemcsak saját személygépkocsikkal járnak többen a felújított úton, hanem

megjelentek az engedély nélküli feketézők is,

akik egyszerre több személyt is szállítanak az útvonalon igény és megegyezés szerint.

Ennek ellenére, mint mondta, a cég vállalná a hétvégi járatindítást, még akkor is, ha ez veszteséges, más napokon viszont nem.

A megyei tanácstól mintegy két hete felszólítottak, hogy vagy minden nap járunk, vagy megbírságolnak. Mondtuk, ne bírságoljanak meg, inkább visszaadjuk az útvonalengedélyt

– számolt be a legújabb fejleményekről Nagy Zsolt. Az útvonalra korábban kiadott licenc értelmében a menetrendszerű buszjáratnak tavasztól őszig minden nap kellett volna közlekednie, de hétfőtől csütörtökig utasok hiányában, és a megszokásnak megfelelően ez soha nem történt meg. Ugyanakkor információink szerint a büdösfürdői háztulajdonosok egy része aláírásgyűjtést kezdeményezett annak érdekében, hogy a busz ne az érvényben lévő menetrend szerint – 14 órai indulás Csíkszeredából, majd vissza – közlekedjen, hanem reggel, illetve késő délután is legyen egy oda-vissza tartó járat.

Fotó: Farkas Tamás

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kérdésünkre azt mondta, létfontosságú, hogy Büdösfürdő esetében is fenntartható megoldást találjanak.

„Az ügyben egyeztettünk a szolgáltatóval, aki vállalta, hogy szeptemberig biztosítja a jelenlegi menetrendet. Amennyiben a szolgáltató marad, nincs szükség újabb versenytárgyalás meghirdetésére, információink szerint más potenciális szolgáltatók sem akarják ezt az útvonalat megpályázni. Egy újabb versenytárgyalás, a törvény által megszabott feltételek szerint hosszadalmas, a leggyorsabb folyamat esetében (ha minden rendben van és nincsenek óvások) szeptember-október folyamán lenne eredményes” – vázolta az elnök arra a kérdésünkre, hogy mi várható a cég visszalépése esetén.

Azt is elmondta, az elmúlt két hétben kollégái

felmérték az utasok számát – a legtöbb négy személy volt,

egy személygépkocsival kiszolgálható utasszám – így nyilvánvaló, hogy a cég számára veszteséges ez a járat. „Ennek ellenére arról biztosított a Bálint Trans Kft., hogy az utazóközönséggel szembeni tiszteletből a nyár folyamán biztosítja a szolgáltatást” – közölte Borboly. Hozzátette, örül, hogy van lakossági igény – az általunk jelzett aláírásgyűjtés –, és támogatja egy nyilvános megbeszélés megszervezését a lakók, a megyei tanács és a szolgáltató között a megoldás érdekében.

Ugyanakkor arra kérem azokat, akik számára fontos Büdösfürdő, ha csak tehetik, vegyék igénybe az autóbuszt. Egymáson is segítenek, hisz így akár ősz után is megmaradhatna a járat, ha van rá igény, hisz az igényt csak jegyekben lehet mérni

– összegzett a megyei tanács elnöke.