Milliókat költhet Csíkszereda tanintézetek felújítására

Molnár Rajmond 2018. június 25., 13:08

Két oktatási intézmény – a Nagy Imre Általános Iskola és a Tulipán Napközi Otthon – hőszigetelésére, felújítására nyert vissza nem térítendő támogatást Csíkszereda Polgármesteri Hivatala a Regionális Operatív Programban.

A csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola épülete is megújul Fotó: Albert Orsolya

Az ötödik és egyben az eddigi legnagyobb értékű finanszírozási szerződést írták alá az érintett felek június 20-án a Regionális Operatív Programban – jelezte közleményében a csíkszeredai önkormányzat. Mint írták,

a Nagy Imre Általános Iskola felújítását célzó pályázat összértéke 7,7 millió lej.

Az elszámolható 6,4 millió lejes költségből 5,5 millió lej az Európai Unió, míg 840 ezer lej az kormány támogatása. Csíkszereda önkormányzatának hozzájárulása pedig 1,3 millió lej, ebből 129 ezer lej az önrész, 1,2 millió lej nem elszámolható összeg.

{A}

A közel 900 diák és 70 pedagógus a 2019–2020-as tanévtől már korszerű épületben folytathatja tevékenységét. A beruházás során, a pályázat keretében

  • hőszigetelik az épület falait, tetőterét és alagsorát,
  • felújítják a fűtés-, a meleg víz- és a villanyhálózatot,
  • korszerű szellőzőrendszert építenek be,
  • fotovoltaikus (napelemes) rendszert telepítenek.

A felújítás által nagy mértékben csökkenni fog az épület évi energiafogyasztása, illetve szén-dioxid kibocsátása, de az előző pályázatokhoz hasonlóan ez esetben is fontos célkitűzés a megújuló energiaforrások hasznosításának növelése. Dávid Zoltán igazgató érdeklődésünkre elmondta, reméli, a felújítást követően jelentősen csökken az iskolaépület hővesztesége és az ezzel járó költségek, ugyanis rendszerint nagyon drága fűtésszámláik érkeznek a téli időszakban. Emellett megemlítette, hogy jelenleg sem folyik minden csapon meleg víz az iskolában. Továbbá bízik abban, hogy a korszerűsítést időben befejezik az illetékesek.

A csíkszeredai Tulipán Napközi Otthon felújítására vonatkozó finanszírozási szerződést június elején írta alá Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere és Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója – számot be a csíkszeredai önkormányzat közleménye.

A napközi otthon összesen 1,3 millió lejes vissza nem térítendő támogatásban részesül.

Az összértékből 1,2 millió lejt az Európai Unió és Románia kormánya biztosít, a fennmaradó részt pedig Csíkszereda önkormányzata. A tervek szerint a 2019. július 31-én záruló projekt megvalósítását követően az épület évi energiafogyasztásának 31 százalékát megújuló energiaforrások biztosítják majd. Ezt napelemes rendszer kiépítésével érik el, mely biztosítani fogja az épület teljes elektromos energia-ellátását, illetve ezáltal csökkenni fog a meleg víz-fogyasztás is. A meg nem újuló forrásokból származó energiafogyasztás csökkentését is a pályázat célkitűzéseként fogalmazták meg, mindezt az épület hőszigetelésével, a fűtésrendszer felújításával és korszerű szellőzőrendszer beépítésével valósítanák meg.

„Csatlakozva” három másik tanintézethez

Az említett oktatási intézményeken kívül az Aranyalma Napközi Otthon, valamint a József Attila és a Liviu Rebreanu általános iskolák felújítására is aláírták a finanszírozási szerződést az érintett felek az elmúlt hónapban. A tervek szerint jövő júniusig befejezik a munkálatokat a szóban forgó tanintézeteknél.