Bikes N’Roses a marosvásárhelyi Rózsák-terén

Szucher Ervin 2018. június 22., 14:34

Hosszas szünet után vasárnap Marosvásárhely ismét egy nagyszabású kerékpárversenynek lesz a helyszíne. Ezt megelőzően szombaton autóversenyt is rendeznek.

A kerékpárversenyre mind hivatásos, mind amatőr sportolók benevezhetnek. Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

Az önkormányzat és a Road Grand Tour közötti megállapodásnak köszönhetően az egyik legfontosabb hazai országúti versenysorozat kanyarodik a városba. A szervezők közlése szerint a verseny nyitott minden kerékpárrajongó számára, így

a megmérettetésre mind hivatásos, mind amatőr sportolók benevezhetnek, a két kategóriát külön díjazzák.

A főtérről elrajtoló verseny látványosnak ígérkezik: a résztvevőknek a Rózsák terén – innen ered a vetélkedő elnevezése is – és a környező utcákon kirajzolt mintegy három kilométeres útvonalon kell végig tekerniük.

A kerékpárosok technikai- és állóképessége meghatározónak ígérkezik, ugyanis mindannyian meg kell másznia a Bolyai utcát, a síkterületi sprintek szerepe pedig hangulatfokozó lehet sportolók és nézők számára egyaránt.

„Megkedveltetni a biciklizést"

„Marosvásárhely egy olyan központ, amely

az évtizedek során mindig kitermelte a fiatal, tehetséges kerékpárosokat.

Magam is itt vettem részt Románia egyik legszebb megmérettetésén, a Rózsák terén kialakított körversenyhez pedig igencsak kellemes emlékek fűznek. Örülök, hogy az illetékes hatóságok is érdekeltnek mutatkoznak, és hozzájárulnak a verseny megszervezéséhez” – nyilatkozta Alexandru Ciocan, a Road Grand Tour ötletgazdája és főszervezője.

A kezdeményező ugyanakkor reméli, hogy az amatőrök felé való nyitással még inkább megkedvelteti a biciklizést a fiatalság körében.

Az idők során Marosvásárhely a romániai és a nemzetközi kerékpársport néhány fontos momentumának volt a színhelye. Számos alkalommal itt haladt át, vagy futott célba Románia körversenye (Turul României), a Székelyföld körversenye, de a közönség még emlékezhet az Erdély-kupa vagy a Szövetség-kupa futamaira is.

Autóverseny a főtéren

A valamikori motorversenyek hangulatát hivatott felidézni az az autóverseny, amelyet szombaton szerveznek Marosvásárhely főterén. A városba érkező hazai és külföldi versenyzők a Super Rally Marosvásárhely nevet viselő futamon mérik össze maguk és verdáik tudását és erejét.

A futam lényegében a Super Rally országos bajnokság első fordulója, amely a Time Attack részét képezi. A főtéren kialakított pályán több ezer lóerő dübörög majd, a trófeát pedig a leggyorsabb pilóta viheti haza. A szombati futam keretében több mint harminc pilóta áll rajthoz: drift-, rali-, ügyességi és gyorsulási pályaversenyzők.

A közönség ugyanakkor számos négykerekű, száguldó ékszert csodálhat meg. Az 1,8 kilométer hosszú utcai pályán

három Ferrari is dübörögni készül, az egyik kormánya mögött a többszörös hazai bajnok, Mihai Leu ül.

Az ismertebb romániai autósok közül itt lesz továbbá Titi Aur és Vali Porcişteanu. Ugyanakkor olyan szuperautókat lehet szemügyre venni, mint

a Porsche 997 GT3, a Ferrari 458 vagy az együléses Osek és Tatuus.

Az AMC Racing Sportklub, a Román Autósport-szövetség és a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal által szervezett kétnapos nemzetközi rendezvény

már pénteken elkezdődik, amikor a várban ünnepélyes keretek között bemutatják a csapatok tagjait és versenyautóit.

Az esemény miatt a helyhatóságok teljes forgalomlezárást rendeltek el pénteken és szombaton a Rózsák-terén, a Bolyai utcában, a Sáros utcában és a Petőfi-téren.