Csökkent a bürokrácia az ingatlan-bérbeadás után

Széchely István 2018. június 21., 20:10

Csökkentek az ingatlan-bérbeadásokkal járó adminisztrációs teendők, illetve adóelőleget sem kell már fizetni az ilyen jellegű megállapodások után.

Megszabadultak egy kötelezettségtől. Már nem kell láttamoztatni a lakásbérbeadási szerződéseket a pénzügyön. Archív Fotó: Thomas Campean

Nem kell láttamoztatniuk az ingatlanok bérbeadásáról szóló szerződéseket a természetes személyeknek a közpénzügyi hivatalban. Egy nemrég érvénybe lépett kormányhatározat értelmében a bérbeadóknak már nem kell bejelenteniük a pénzügyön ezeket a megállapodásokat a megkötésüktől számított 30 napon belül. Ez azonban nem azt jelenti, hogy adózniuk sem kell az ilyen jellegű jövedelmek megvalósítása után,

a bevételükre számított illetéket továbbra is be kell fizetniük a pénzügyön

– hangsúlyozta Dimén Hunor Dénes, a Hargita Megyei Közpénzügyi Igazgatóság vezetője. Az ingatlanok bérbeadása utáni teendőkkel kapcsolatban megjegyezte, a bérbeadónak a szerződés megkötését követő harminc napon belül az új egységes adónyilatkozatban kell bejelentenie a jövedelemszerzési tevékenységet a legközelebbi közpénzügyi hivatalban.

{A}

Ugyanakkor jó hír az ilyen jellegű jövedelmet megvalósító épülettulajdonosoknak az is, hogy ezentúl nem kell adóelőleget fizetniük a bérbeadás után. Korábban azok, akik épületek, lakások bérbeadásából tettek szert jövedelemre, a várható bevételre vonatkozó nyilatkozatban, a 220-as formanyomtatványon kellett bejelenteniük ezt a pénzügyön. Ez változott meg az egységes adónyilatkozat bevezetésével.

Sokakat érinthet

A megyei közpénzügyi igazgatóság vezetője által közölt adatok szerint mostanáig évente átlagosan mintegy 1400 ingatlan-bérbeadási szerződést láttamoztattak az intézmény székelyudvarhelyi kirendeltségén.