Ráduly: ez a „szekus világ” újabb mesterkedése

Iszlai Katalin 2018. június 21., 22:17

Megfellebbezi Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere a Csíki Játékszín előtti zászlórúdra felvont székely-, illetve a városzászló eltávolításának elmulasztása miatt kirótt, több mint 75 ezer lejes bírságról szóló határozatot.

Fotó: Gecse Noémi

Három közigazgatási eljárást kezdeményezett Ráduly Róbert Kálmán ellen a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) a zászló- és feliratperekben született jogerős bírósági ítéletek végrehajtásának elmulasztása miatt.

{K1}

A három eljárás közül egyben az egyesület számára kedvező döntés született szerdán: Csíkszereda polgármesterét több mint 75 ezer lejes bírság kifizetésére kötelezi a törvényszék a városi művelődési ház közelében elhelyezett székely- és városzászlók azonnali eltávolításának elmulasztása miatt. A bírság kifizetéséről szóló határozat a kiközléstől számított öt napon belül megfellebbezhető.

Három eljárás, egy döntés

Négy csíkszeredai zászló-, illetve feliratperben születtek jogerős bírósági ítéletek az elmúlt években – mindegyik eljárást Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) kezdeményezte. A szervezet a városháza tanácstermében, az épület homlokzatán, illetve a városi művelődési ház közelében elhelyezett székely- és városzászlók, valamint a Városháza felirat eltávolítását követelte. Ezek közül kezdetben csak egy ítéletet hajtottak végre: a tanácsteremben kihelyezett zászlókat levették, a többi helyszínen viszont maradtak, akárcsak a felirat is. Ezért a Dan Tanasă vezette egyesület februárban újabb három keresetet nyújtott be a Hargita Megyei Törvényszékhez, amelyekben kényszervégrehajtás elrendelését kezdeményezte a három jogerős ítélet esetében, kérve a kifogásolt zászlók és a felirat levételét.

Az ADEC a 2016 decemberében, illetve 2017 szeptemberében jogerőre emelkedett bírói döntések végrehajtása mellett azt is kérte a törvényszéktől, hogy Csíkszereda polgármesterét, Ráduly Róbert Kálmánt kötelezzék a bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő bírság kifizetésére minden nap késlekedésért. Így áprilisban a városháza homlokzatára kitűzött székely és városzászlót levették, májusban pedig a városi művelődési ház közelében lobogó zászlókat is eltávolították, a Városháza felirat azonban jelenleg is a helyén maradt. A héten aztán a három jogerős bírósági döntés végrehajtásának elmulasztásáért idén indított közigazgatási eljárások közül egyikben született határozat.

A szóban forgó tavalyi jogerős ítélet kihirdetésétől számítva ma már 75 130 lejt tesz ki az összeg, a törvényszék ugyanis 2017. október 20. és 2018. május 22. közötti időszakot számította a bírság értékének meghatározására.

A törvényszék ugyanakkor elutasította az ADEC-nek azt a kérését, hogy az egyesület is részesüljön a késedelmi bírságból.

{A}

A másik két, a polgármesteri hivatal homlokzatára kitűzött zászlók és a városháza felirat eltávolítása kapcsán született jogerős bírósági döntés elmulasztása miatt indított közigazgatási eljárásokban – amelyek esetében még magasabb bírságra számíthat a polgármester – csak ezután várható döntés.

Dan Tanasă sikerként ünnepelte blogján a mostani határozatot.

Úgy fogalmazott: „miközben arra panaszkodnak az európai és amerikai intézményeknél, hogy megszegik a (állítólagos és elképzelt) jogaikat, az RMDSZ vezetői elutasítják a végleges és visszavonhatatlan ítéletek végrehajtását, dacolván ezáltal nem csak a román alkotmánnyal, hanem a román igazságszolgáltatással is. Ezután ugyanezek az ultrasovén és ultranacionalista RMDSZ-es vezetők amiatt siránkoznak, hogy Románia nem jogállam.”

Másként vélekedik az ügyről Ráduly Róbert Kálmán, aki csütörtöki megkeresésünkre azt mondta, hivatalosan semmit sem tud az ügyről, de

a nagy összegű bírságot a „szekus világ” újabb mesterkedésének tartja.

Hozzátette, akik ismerik a Szekuritáte újkori eszközeit, azok pontosan tudják, miről beszél, hiszen manapság bírósági úton érvényesítik akaratukat, erről szólnak a zászló- és a feliratperek is.

Ez az a rendszer, amit Johannis és bandája védenek az utolsó leheletükig

– zárta a polgármester, aki azt is elárulta, hogy fellebbezni fog a meghozott döntés ellen.

Törvénytelen döntés?

Törvénytelennek tartja a bírság kirovását Májai László, a város jogi képviseletével megbízott ügyvéd, aki korábban több zászló és feliratperben képviselte az önkormányzatot és Csíkszereda polgármesterét.

„Miután lejártak a fellebbezések, számomra ismeretlen ok miatt, de valószínűleg azért, mert a számvevőszék nem engedélyezte, hogy a polgármesteri hivatal továbbra is fizesse az ügyvédi képviseletet ezekben az ügyekben, most már nincs rálátásom a legfrissebb történésekre. Azt azonban magánvéleményként, a több tízéves ügyvédi tapasztalatomra alapozva el tudom mondani, hogy a jogerős bírósági döntésre is lehet azt mondani, hogy alaptalan és törvénytelen. A legfelsőbb bíróság egy hasonló iași-i döntésben kimondta, hogy nem közigazgatási eljárásban kell ezeket az ügyeket tárgyalni, hanem bírósági úton, mint polgári ügylettel kapcsolatos per. Ez azt jelenti, hogy ezek a csíkszeredai szimbólumokkal kapcsolatos ítéletek, amelyek a megyei törvényszéken születtek alapfokon, és a táblabíróságon fellebbvitelben, törvénytelenek. A felperesek azonban tudták, hogy ezt az ügyet csak közigazgatási eljárásban tudják megnyerni, ezért választották ezt az utat. Az továbbá, hogy kötelezik a polgármestert a bírság kifizetésére, szintén törvénytelen. Tekintettel arra, hogy a törvénynek az a cikkelye, amely kimondja, hogy a minimálbér 20 százaléka szerint kell kifizetni a bírságot, csak azokra az ügyekre érvényes, amelyek közigazgatási ügyletek, így ebben az esetben nem alkalmazható. Valaminek az eltávolítása ugyanis nem egy közigazgatási, hanem sokkal inkább egy polgári ügylet” – magyarázta az ügyvéd.