Nagyszabású szabadtéri táncházzal helyettesítik a Székely Vágta szombati előadását

Bíró Blanka 2018. június 21., 20:01

Az idei Székely Vágtán elmarad a már hagyományos szombat esti nagyelőadás, mert a román kormány jövedelemadó-csökkentő intézkedése miatt kisebb Sepsiszentgyörgy költségvetése, és kénytelenek lefaragni a kiadásokból.

Archív Fotó: Székely Vágta

A július 13–15. között a maksai Óriáspince-tetőn sorra kerülő Székely Vágta a budapesti Nemzeti Vágta hivatalos előfutama, Sepsiszentgyörgy önkormányzata szervezi, a rendezvényt a Vadon Egyesület bonyolítja le.

{A}

Sztakics Éva sepsiszentgyörgyi alpolgármester és Demeter János, a Vadon Egyesület vezetője csütörtöki sajtótájékoztatójukon mondták el, hogy 550 ezer lejre csökkent a rendezvény költségvetése, ám „a lovak nem szenvedhetnek semmiben hiányt”, a verseny- és biztonsági körülményeket szavatolják, ezért döntöttek úgy, hogy a szombat esti nagyelőadás elmarad, helyette

a kör alakú pálya közepén egy nagyszabású, székelyföldi szabadtéri táncházat szerveznek.

Félórás váltásokkal moldvai, nyárádmenti, udvarhelyszéki, felcsíki, vajdaszentiváni és mezőségi táncrendek következnek. Több település táncegyüttesei is részt vesznek, képviselve Kovászna, Hargita és Maros megyét, az Üsztürü Zenekar, Dezső Attila és barátai, valamint a Folker Zenekar muzsikálnak. A táncházat gyermekfoglalkozás és gyermektáncház előzi meg.

A szervezők elmondták, a módosításnak előnye is van,

teljesen átlátható lesz a pálya, mert nem építenek színpadot a közepére.

Azért lesznek kísérőprogramok, Kecskemét testvérváros hoz egy előadást, az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület bemutatja Kinizsi Pál, Mátyás király jobbkeze című produkcióját, lesznek állandó programok, gyerekfoglalkozás, lovas programok, kézműves vásár. Idén négyféle futamot szerveznek, a Székely Vágta és a Góbé Futam mellett lesz Nemzetközi Vágta és Kishuszár Vágta is.

A Nemzeti Vágta szabályzata értelmében az úgynevezett fekete versenyeken való részvétel kizárást von maga után, a kritériumrendszert szigorúan betartják.

A versenyzők június 29-ig jelentkezhetnek, részletek a szekelyvagta.ro honlapon.