Tíz évet értékelt Sepsiszentgyörgy polgármestere

Bíró Blanka 2018. június 21., 17:23

Tíz évvel ezelőtt, harminckét évesen tette le első ízben a polgármesteri esküt Antal Árpád. Sepsiszentgyörgyi elöljáró az elmúlt tíz évet értékelte csütörtöki sajtótájékoztatóján. Volt mit összegezni, de a következő időszakra is jutnak tervek bőven.

Antal Árpád: Sepsiszentgyörgynek van jövője. Archív Fotó: Kocsis B. János

Antal Árpád kifejtette, ha Nicolae Caușescu diktátor még öt évet él, Sepsiszentgyörgyön is megváltoztatták volna az etnikai arányokat. „A román államhatalom erről a szándékról az elmúlt 28 évben sem tett le, a bukaresti látható és láthatatlan politikai elit célja, hogy visszaszorítsa a magyar jelenlétet az erdélyi városokban.

Az elmúlt tíz évben folyamatos nyomás alatt dolgoztunk, egyik kezünkkel védekeztünk, a másikkal építkeztünk,

és valószínű ez így lesz a következő évtizedekben is” – magyarázta az elöljáró. Szerinte rengeteg kreatív energiát és időt felemésztettek az értelmetlen viták. Bizonyos szempontból rosszabbodott a helyzet,

tíz évvel ezelőtt még nem jelentett gondot, hogy kitegyék a háromnyelvű irányjelző táblákat, tavaly, amikor átvették az országos útügytől a városon áthaladó országútszakaszt, már ki kellett harcolni, hogy magyar nyelven is kiírhassák, merre van Csíkszereda.

Amikor az utcaneveket módosították, az ott lakók már kicserélték a személyi igazolványukat, amikor érvénytelenítették a helyi határozatot. „Nem mondtunk le ezekről a céljainkról, Sepsiszentgyörgy már most szerethetőbb, élhetőbb város, mint tíz évvel ezelőtt, ezt szeretnénk folytatni” – mondta a polgármester. Hozzátette, minden városban más korosztály érzi jól magát,

az a céljuk, hogy Sepsiszentgyörgy a két-három gyerekes fiatal családok számára legyen élhető, ehhez kulturális, szabadidős és sportolási lehetőségeket biztosító szolgáltatásokat kell kiépíteni.

Sepsiszentgyörgy nehezen tud megfelelő ajánlatokkal előrukkolni a nagyon fiataloknak, Kolozsváron, ahol százezer egyetemista van, pezsgőbb az éjszakai élet, ám a diákévek után már választhatják Sepsiszentgyörgyöt.

{A}

Az elöljáró kiemelte, hogy a Bevezetés a sportba elnevezésű programjukban egy évfolyamról mintegy 650 kisdiák vesz részt, vannak nagyobb városok, ahol nincs ennyi gyerek egy évfolyamon, ez bizonyítja, hogy

ennek a városnak van jövője.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata olyan funkciókat is felvállal, amelyeket nagyobb városokban a versenyszféra vagy az állam működtet, így finanszírozzák a színházakat, az uszodát, a strandot, a sugásfürdői szabadidős létesítményeket, sípályákat. Az intézményekre fordított összegek sok esetben az infrastruktúrafejlesztésből hiányoznak, ám egyensúlyt akarnak tartani a fejlesztés és a közösségépítés között.

Fontos a járdafelújítás, ám az is, hogy tíz-tizenöt év múlva, ki jár azokon a járdákon

– mondta a polgármester. Felleltározta a korszerűsítéseket: felújították a főteret, a Tükörpalotát, a Vadászmúzeumot, a strandot, a mozi épületét, a sugásfürdői szabadidős létesítményeket, megépítették a Sepsi Arénát, az ipari parkot, tervezik a Design Bankot, utcákat korszerűsítettek, bővítették az ivóvíz- és csatornarendszert, a közvilágítást, a bölcsődehálózatot, támogatták a tanintézeteket, civil szervezeteket, egyházakat, a sportot. Antal Árpád megköszönte a városlakóknak a bizalmat, a konstruktív kritikát és az alapvetően jó hangulatot.