Múzeumi éjszaka Székelyudvarhelyen

Dósa Ildikó 2018. június 21., 13:19

Mára már hagyománnyá vált a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat, mely alkalommal a szokványos múzeumi státusztól eltérő kínálattal lepik meg a közönséget.

Családosok, párok, fiatalok és idősebbek is ellátogattak tavaly a Múzeumok Éjszakájára. Archív Fotó: Barabás Ákos

Nem lesz ez másképp most szombaton sem, a kicsiknek egyebek közt Lego-kiállítással, bábelőadással, érdekes foglalkozásokkal kedveskednek, de kereshetnek kincseket, ismerkedhetnek harci eszközökkel, régészeti műhelytitkokkal is, a felnőtteket pedig szabadtéri koncert és mini filmfesztivál várja.

A székelyföldi múzeumok magyarországi trendet követve a Szent Iván éjszakájához legközelebb eső szombaton késő éjszakába nyúló programokkal kedveskednek a közönségnek – ehhez a hagyományhoz csatlakozott hat éve az udvarhelyi Haáz Rezső Múzeum is.

„Az elv az volt, hogy az aktuális kiállítások köré csoportosítsuk a járulékos rendezvényeket. Szombaton 17 órakor bábelőadással indítunk, majd megnyitjuk a Lego-kiállítást, ezt követően pedig Lego-terepjárók akadályversenyét nézhetik meg a gyerekek.

Az installáción kívül berendezünk egy játszószobát is, ahol építeni lehet.

Lesz egy fegyverbemutató, ahol kézbe vehetik a harci eszközöket, ugyanakkor a régészek mesélnek arról, milyen régi betegségeket lehet azonosítani a csontokból” – sorolta Miklós Zoltán múzeumigazgató.

Felnőtteknek szóló programként a Szerzetesek asztalánál című kulináris kiállítást kiegészíti az esztelneki rendházfőnök, Szilveszter atya előadása a Ferenc-rendi életvitelről.

{A}

21.30-tól a sepsiszentgyörgyi Mano and Friends együttes tart szabadtéri koncertet, utána pedig kortárs művészeti alkotásként is értelmezhető tűzinstallációban gyönyörködhetnek a látogatók. A rendezvényt 23 órától egy szabadtéri mini filmfesztivál zárja, amelyre négy székelyföldi produkciót választottak ki: Simó Ibolyától a Falu fessön, Buzási Gyopártól a Babuka a fűben, Moldovai Katalintól az Ahogy eddig, valamint Zsigmond Attilától a Lekvár című filmet.

Alternatív programok

Állandó programként szabadtéri játékok, bütykölde kézműves-foglalkozás, kincskereső játék várja a gyerekeket, ugyanakkor megnézhetik a Lego történetét bemutató animációs filmet. Felnőtteknek szól A nagy csend (Die grosse Stille) című film vetítése, ugyanakkor az Erényöv-próba.

Egy kováccsal legyártattunk egy erényövet, amelyet aki akar, természetesen ruhára, felpróbálhat

– közölte Miklós Zoltán. Hozzátette, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel a Kossuth Lajos utcai Képtár is nyitva lesz szombaton 17 és 21 óra között. Itt óránként tárlatvezetést tartanak majd a Páll Lajos-emlékkiállítás megtekintésére.