Késve távolította el a székely zászlót, 75 ezer lejre büntették

Székelyhon 2018. június 21., 11:42

75 ezer lej kifizetésére kötelezi Ráduly Róbert Kálmánt, Csíkszereda polgármesterét a Hargita megyei törvényszék, mert a jogerős bírósági döntés ellenére nem távolította el azonnal a székely zászlót a Csíki Játékszín előtti zászlórúdról.

Székely zászló a Csíki Játékszín szomszédságában. Szúrta Dan Tanasă szemét Fotó: Gecse Noémi

Hét hónapot késett az ítélet végrehajtásával, ezért tetemes bírságot róttak ki a csíkszeredai polgármesterre. A Hargita Megyei Törvényszék

a 2017. október 20. és 2018. május 22. közötti időszakra minden eltelt napra az országos minimálbér 20 százalékával büntette, ez a teljes időszakra számítva összesen 75 130 lejt tesz ki.

{K1}

A városi színház melletti állványon lobogó székely- és városzászló ügyében a Marosvásárhelyi Táblabíróság a tavaly ősszel hozott végső döntést, az lobogók eltávolítására szóló ítélet október 20-én emelkedett jogerőre.

Csíkszereda polgármesterét Dan Tanasă szervezete, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) jogi úton támadta meg a zászló eltávolításának az elmulasztásáért. Ugyancsak ez a szervezet kezdeményezte a zászlók eltávolítását is.

A Hargita Megyei Törvényszék szerdai döntése nem jogerős.

{A}