A vidéki úszásprogram részvevői versenyeztek

Kömény Kamilla 2018. június 18., 11:54

Csíkszék vidéki településeiről közel hatszáz kisiskolás csatlakozott az idei tanév úszásprogramjába, közülük a falvanként legjobban teljesítő huszonkét fiú és huszonnégy lány mérte össze tudását szombaton a Csíki Csobbanóban.

Fotó: Tánczos Barna szenátori irodája

Az évadzáró versenyen a lányok közül a csíkmadarasi Farkas Boróka bizonyult a legjobbnak, a második Albert Sarolta lett Csíkszentdomokosról, a harmadik pedig a csatószegi Darvas Sarolta. A fiúknál első helyen végzett Antal Soma, második lett Páll Bence mindketten Csíkdánfalviak, harmadik pedig Mihálcz Szilárd Csíkszentmártonról ‒ számolt be Bőjte József programfelelős.

{A}

A többség megtanul úszni

Mint felelevenítette, a vidéki kisiskolások úszásprogramját Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor kezdeményezésére vezették be Csíkszéken −Kászontól Balánbányáig − 2017 márciusától.

A városi iskolákban több éve zajló úszásprogram kiterjesztése a csíki falvak elemi iskolásai számára azért fontos, mert a vidéki gyermekek többségének más úton nem lenne lehetősége úszásoktatásban részesülni egyrészt a távolság, másrészt az anyagi vonzata miatt

− mutatott rá Bőjte József. Hozzátette, ezzel a programmal viszont minden csíki településen a gyermekek harmadik, negyedik osztályos korukban egy évig úszásoktatáson vehetnek részt a szülők minimális pénzbeli hozzájárulásával. Az eddigi tapasztalat alapján többségük megtanul úszni, de a félénkebbek is megbarátkoznak a vízzel, vízbiztossá válnak.

Látva a program iránti érdeklődést és pozitív fogadtatást úgy a gyermekek, mint a szülők, helyi önkormányzatok részéről, az úszásoktatás a következő tanévben is folytatódik

‒ ígérik a program működtetői.