Nem bizonyultak hatékonynak a lakótelepi piacok

Bíró Blanka 2018. június 17., 18:36

Nem működteti tovább a Szemerja és az Állomás negyedi zöldségpiacot a piacgondnoksággal is megbízott sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat.

Fotó: Bíró Blanka

Mint Tóth Birtan Csaba alpolgármester elmondta, a két lakótelepi piaccal nem hosszabbított szerződést, mivel ezek nem bizonyultak hatékonynak. Mint részletezte,

a Szemerja negyedben a tizenhárom asztalból csak kettőt használtak,

így ezt a kettőt megtartják, a többi stand helyén ideiglenesen parkolót alakítanak ki, majd idővel rendezni fogják a területet, és új rendeltetést találnak. A piacon áruló kereskedők egy hónappal ezelőtt aláírásokat kezdtek gyűjteni, hogy megtartsák a piacot, ám a városvezetés nem változtatta meg álláspontját.

{A}

Az Állomás negyedi piac területét már évekkel ezelőtt visszaszolgáltatták az egykori tulajdonosnak, ezért a köztisztasági vállalat fizetett bért, ám ezt ezután nem teszi meg,

az árusoknak közvetlenül a tulajdonossal kell tárgyalniuk, ha folytatnánk a tevékenységet.

Tóth Birtan Csaba hangsúlyozta, a butikosokkal legtöbb egy évre kötnek szerződést, a piacokon különben a helyek 40 százalékát kötelező módon a helyi termelőknek kell fenntartani.

Fotó: Bíró Blanka

Sepsiszentgyörgyön többen panaszkodnak, hogy a szomszédos városok piacaihoz képest a helyi túl drága. Antal Árpád polgármester viszont azt mondja, ebbe nem tudnak beleszólni, a kereslet-kínálat szabályozza az árakat, ám nem kizárt, hogy Sepsiszentgyörgyön jobb minőséget kínálnak.
Tóth Birtan Csaba rámutatott,

a helyi termelőket azzal támogatják, hogy csak 50 százalékos helybért kell fizetniük.

A városvezetés szeretne vásárcsarnokot építeni, de erre nincs pályázati kiírás, másrészt nem biztos, hogy önfenntartó lenne, mert a kereskedők legtöbb 10 százalékkal több bért hajlandók fizetni.