Új határidő a gyapjúértékesítési támogatásnál

Kömény Kamilla 2018. június 14., 19:58

A július elsejei határidő helyett szeptember első napjáig adhatják le kifizetési kérelmeiket ‒ bemutatva a gyapjúeladásról szóló számlát vagy termelési könyvet ‒ azok a juhtartó gazdák, akik tavaly igényelték a gyapjúértékesítést serkentő támogatást.

Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

A múlt heti kormányülésen döntöttek arról, hogy szeptember elsejéig meghosszabbítják a gyapjúértékesítési De minimis-támogatás kifizetési kérelmeinek leadási határidejét ‒ számolt be érdeklődésünkre Török Jenő. A Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője magyarázatként hozzáfűzte, azok a juhtartók, akik a tavaly nyáron igényelték az említett juttatást, nem július elsejéig kereshetik fel a mezőgazdasági igazgatóságot az eladott gyapjúmennyiségeket igazoló aktával, hanem egészen szeptemberig megtehetik azt. Ennek ellenére az intézményvezető arra bátorítja a juhtartókat, hogy

amint eladták a lenyírt gyapjút, keressék fel az igazgatóságot, ne hagyják az utolsó napokra az elszámolást.

Mint ismeretes, a gyapjúértékesítést serkentő támogatást minden olyan juhtartó gazda kérelmezhette, legyen az jogi vagy természetes személy, aki az állat-egészségügyi rendszerben is szereplő állatai gyapját 2017. július 17. és ‒ a hosszabbítás értelmében ‒ 2018. szeptember 1. között értékesítette, értékesíti, és ezt tudja igazolni számlával vagy termelési könyvvel. A programba való csatlakozásért a kérelmeket tavaly augusztus végéig adhatták le az érdeklődő gazdák, Hargita megyében akkor 641 juhtartó gazda élt ezzel a lehetőséggel. Török Jenő azt is elmondta, hogy csütörtöki beszélgetésünkig 49 Hargita megyei gazda kereste fel az igazgatóságot a juttatás kifizetésének elindítása végett.

{A}

Változott a gyapjú ára

Az értékesített gyapjú kilója után az állam ugyan csak egylejes juttatást biztosít, de ahogy az igazgató korábban rámutatott, a program hozadékaként megugrott a gyapjú ára, az év elején a berke gyapjúért 3–3,5 lejes árat kínáltak, míg a szálas gyapjúért 1–1,5 lejt kaphattak kilónként a gazdák a felvásárlóktól. Ez az ár mostanra valamelyest visszaesett és azon a szinten stagnál ‒ tudtuk meg az igazgatótól.