Korszerű ledes égőket szereltek fel Szentegyházán, teljesen megújult a közvilágítás

Fülöp-Székely Botond 2018. június 15., 09:16

Teljesen felújították, valamint bővítették is a közvilágítást Szentegyházán, ahol immár ledes égők világítanak, ráadásul megduplázódott a felszerelt lámpatestek száma is.

Egyelőre csak a Mihai Eminescu-negyedben működik a fényérzékelő által vezérelt rendszer Fotó: Barabás Ákos

Tíz évvel ezelőtt jelentette ki a szolgáltató, hogy többé nem javítja a közvilágítási rendszerhez tartozó lámpatesteket, így a feladat a polgármesteri hivatalra hárult, amelynek munkatársai akkor azt sem tudták, mit vesznek át – emlékezett vissza Molnár Tibor polgármester. Ezután

sok pénzt kellett fordítaniuk a lámpák javítására, amelyek elavultságuk miatt rendre elromlottak.

Idővel az is kiderült, hogy a várost, valamint az ide tartozó Bányatelepet és Homoródfürdőt háromszáz lámpatest világította meg, ám a hivatal munkatársainak felmérése szerint kétszer ennyire volt szükség. Ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy

pályázik a rendszer korszerűsítéséért, amire végül 525 ezer lejes támogatást kapott a fejlesztési minisztériumtól.

Fotó: Barabás Ákos

Hét év garancia

A kormánytól kapott összegből végül

595 alacsony fogyasztású, ledes technológiával működő lámpatestet vásároltak egy nagyváradi forgalmazótól, amely hét év garanciát vállalt a termékekre

– folytatta Molnár. A lámpatesteket az előírásoknak megfelelően szerelték fel, vagyis a nagyobb fényerősségűeknek a főbb utcákban, a kisebbeknek pedig a mellékutcákban találtak helyet.

Voltak olyan részek is, ahol eddig nem volt közvilágítás, de most megoldották.

A városi parkban teljesen fel kellett újítani a rendszert Fotó: Barabás Ákos

Ilyenek például a Mihai Eminescu és a József Attila utca bizonyos szakaszai, de a Szarvas bejáró is. Néhol még oszlopok sem voltak, így ezeket is biztosítania kellett a hivatalnak.

A városi parkot megvilágító rendszer annyira zárlatos volt, hogy ott a hálózatot is fel kellett újítani, mielőtt felszerelték az új lámpatesteket.

A munkálatok mára szinte teljesen befejeződtek, csupán Homoródfürdőn kell még néhány lámpatestet elhelyezni.

Megduplázódott a lámpatestek száma Szentegyházán. Ennek ellenére feleződhetnek az üzemeltetési költségek Fotó: Barabás Ákos

Okos rendszer

Az új rendszer képes érzékelni a napfényt, így annak függvényében kapcsolja fel vagy le a közvilágítást. Ez a funkció ugyanakkor jelenleg csak a Mihai Eminescu-negyedben és környékén működik, ugyanis máshol nem vált be.

A gond az volt, hogy nem sikerült megfelelően beállítani a rendszert, így akár az autók fényei miatt is kikapcsoltak éjszaka a lámpatestek.

Emiatt a polgármesteri hivatal egy új vezérlő-berendezést rendelt, és remélik, hogy azzal megoldódik a probléma. Addig úgy vannak beállítva a lámpák, hogy egy bizonyos órában maguktól fel-, illetve lekapcsolódnak.

Jelentős spórlás

Korábban évente mintegy 180 ezer lejt költött a hivatal a rendszer üzemeltetésére, mely összegből 60 ezer lejt a meghibásodások miatti munkálatok emésztettek fel. Molnár Tibor reméli, hogy ez a kiadás a felére csökken az alacsony fogyasztású, mégis jó teljesítményű lámpatesteknek köszönhetően, még akkor is, ha azok száma megduplázódott, hiszen már a karbantartáson jelentős összeget spórolhatnak meg. „Persze biztosat csak egy év múlva lehet mondani, de remélem, hogy legalább felére csökkennek a költségek” – fogalmazott.

Fotó: Barabás Ákos

Előtérben a közbiztonság

Az új lámpatestek nagyon jó minőségűek, most már távolról is könnyedén egymásra ismerhetnek a lakók az éjszakai órákban is – jelentette ki Molnár Tibor. Ezt különösen fontosnak tartotta, hiszen úgy véli, a megfelelő közvilágításnak köszönhetően a bűnözés is visszaszorulhat a településen. Hozzátette,

a javuló éjszakai fényviszonyok révén most már a városban felszerelt kamerák felvételein is jól kivehetők az emberi arcok.

{A}